PSD-s javaslat az energiaár-kompenzálásra: az idei fogyasztást vegyék alapul a tavalyi helyett

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolni fogja, hogy az idei áramfogyasztás legyen mérvadó az energiaár kompenzálásakor, ne a 2021-es adatokat vegyék alapul.

Illusztráció | Fotó: Agerpres/EPASzerdai közleménye szerint a nagyobbik kormánypárt módosítaná a parlamentben az energiapiacot szabályozó 2022/119-es sürgősségi kormányrendeletet. Javaslata lényege, hogy az energiaár-kompenzáció feltételeként megszabott 100, illetve 300 kilowattórás fogyasztási küszöb az idei áramfogyasztásra vonatkozzon, nem a 2021-esre, ahogy jelenlegi formájában a jogszabály előírja.

A PSD érvei szerint így azok is részesülhetnek a kedvezményes árban, akik idén kezdik el csökkenteni a fogyasztást. Ez ösztönzőleg hat az áramspórolásra, ami segíteni fogja az országot abban a törekvésében, hogy az Európai Bizottság céljaival összhangban 10 százalékkal csökkentse az áramfogyasztását – olvasható a közleményben.

„Így Románia nem kényszerülne olyan intézkedésekre, amelyek kötelezettségeket vagy szankciókat rónának a hazai fogyasztókra a fogyasztás csökkentésére, ahogyan az más uniós országokban történik” – magyarázta a PSD.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?