Öt év alatt két és félszeresére nőttek Románia védelmi kiadásai

Jövőre már 7,8 milliárd lesz a védelmi költségvetés, azonban a pénz közel fele bérekre és nyugdíjakra megy majd el.

Jövőre várhatóan 7,8 milliárd eurót tesznek majd ki Románia katonai kiadásai, írja a Ziarul Financiar. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt a védelmi költségek két és félszeresére nőttek, 2017-ben ugyanis még csak 3,1 milliárd eurót fordított az ország erre a célra.Fotó: Facebook/Ministerul Apărării Naționale

A plusz eurómilliárdok azonban nem a hazai gazdaságba folynak be, a vizsgált időszakban ugyanis a romániai hadiipar nem hogy fejlődött volna, hanem visszafejlődött. 2017-ben a fegyverek és lőszer gyártásával foglalkozó cégek összesített árbevétele 160 millió euró volt, mely összeg időközben 120 millió euróra csökkent.

Romániában jelenleg 23 fegyver- és lőszergyártásra szakosodott cég működik. A legnagyobb az állami tulajdonban levő Romarm. Az ágazat fejlettségéről mindent elmond, hogy a Romarm Rt.-nek tavaly 68 alkalmazottja volt, az árbevétele pedig 26 millió eurót tett ki. Beszédes az is, hogy az év elején a kudzsiri fegyvergyár dolgozói sztrájkba léptek a kis fizetések miatt, mely egyes esetekben nem haladja meg az 1700 lejt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Egyértelmű, hogy védelmi költségek dinamikus növekedésének fő haszonélvezője néhány nagy külföldi fegyvergyártó. A Védelmi Minisztérium néhány év alatt 6,5 milliárd eurót költ olyan korszerű fegyverek beszerzésére, mint a Patriot légvédelmi rendszer, a HIMARS rakétavetők és a Piranha V páncélosok.

A Védelmi Minisztérium költségvetése tekintélyesnek tűnik, azonban a milliárdoknak csak egy része megy el fegyvervásárlásra. A költségvetésnek körülbelül felét bérekre és nyugdíjakra költi a tárca, s egyéb kiadásai is vannak új haditechnikai eszközök vásárlásán kívül.

Kapcsolódók

Kimaradt?