Ősszel Romániában is elszabadulhat a sokkal fertőzőbb delta variáns

Ősszel újabb hulláma lehet a járványnak, várhatóan Romániában is a sokkal fertőzőbb delta variáns lehet majd a domináns. Valeriu Gheorghiță oltásparancsnok szerint nagyon fontos, hogy a mobil oltócsapatok minél hamarabb minden romániai településre eljussanak.

Az országos oltásikampányt koordináló bizottság vezetője rámutatott, a következő egy-másfél hónapban mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a vakcinát, hogy aki be szeretné oltani magát, az megtehesse, írta meg a Digi24.

Ha az időjárás hidegebbre fordul, újabb megbetegedési hullám lehet Romániában, és valószínűleg az elsőként Indiában megjelent delta variáns lesz a domináns. Ez a vírusvariáns 50 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti, vuhani koronavírus. Tanulmányok szerint egy fertőzött 5 személyt fertőzhet meg, nem 2-3-at, mint korábban, magyarázta Gheorghiță.

Hozzátette, az oltás védelmet nyújt a delta variánssal szemben is. Ezért feltétlenül fel kell pörgetni az oltásikampányt, a mobil oltócsapatoknak július végéig minden településre el kell jutniuk, hogy mindenki beolthassa magát, aki ezt szeretné.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?