Óraátállítás vasárnap hajnalban

Október 28-ról 29-re, szombatról vasárnapra virradó éjszaka lesz az óraátállítás, a 04.00 órából 03.00 óra lesz. Vasárnap a nap 24 órás helyett 25 órás lesz, az év leghosszabb napja.

Romániában évente kétszer, márciusban és októberben állítjuk át az órát. A nyári időszámításra 1998 óta március utolsó vasárnapján térünk át, amikor az órákat egy órával előreállítjuk, a téli időszámításra pedig október utolsó vasárnapján állunk át.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

A hónap utolsó hétvégéjén, szombat este egy órával vissza kell állítani az órákat. Alapvetően ezen a hétvégén térünk vissza a normál időhöz, amelyet a nyári időszámítás bevezetésével változtattak meg. Az ötletet először Benjamin Franklin tudós vetette fel 1784-ben, írja a Hotnews.ro.

A nyári és téli időszámítás lényege, hogy az órákat minden tavasszal és ősszel egy órával átállítják, hogy jobban kihasználják a természetes fényt. Nyári időszámításkor az órákat egy órával előreállítják (3.00-ból 4.00 lesz), míg a téli időszámításkor az órákat egy órával visszaállítják, és 4.00-ból 3.00 lesz. Elméletileg plusz egy órányi alvást nyerünk ezzel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?