Olaj a tűzre: Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza a háborús helyzetben az AUR

Felkérte kedden a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Klaus Iohannis államfőt és Maia Sandu moldovai elnököt, hogy mielőbb tárgyaljanak Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséről.

AUR-szimpatizánsok tüntetése tavaly decemberben a parlamentnél: semmitől sem riadnak vissza | Fotó: AgerpresA szélsőségesen nacionalista és revizionista szólamokat hangoztató párt közleménye szerint „az Ukrajna elleni brutális orosz támadás körülményei között” Romániának gondoskodnia kell az északi és keleti határain túl élő román közösségek védelméről. Az AUR úgy véli: a Moldovai Köztársaság biztonságát és lakóinak jólétét leginkább az szavatolná, ha Romániával újraegyesülve az Európai Unió és a NATO tagjává válna.

„A jelenlegi helyzetben lehetőség nyílik arra is, hogy népünk történelmével, az erkölcsi normákkal és a nemzetközi joggal összhangban igazságos cselekedetet hajtsunk végre a Prut és a Dnyeszter közötti lakosság végleges visszatérésével Románia határain belülre” – olvasható az AUR felhívásában.

A párt szerint a két ország egyesülése „teljes mértékben összhangban van” a béke megteremtését célzó európai építkezés szellemével.

Kapcsolódók

Kimaradt?