banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nyolc év után kiszabadult a Burkina Fasóban elrabolt román férfi

Nyolc év után szerdán hazatérhetett Romániába az a férfi, akit Burkina Fasóban rabolt el egy dzsihadista csoportosulás 2015-ben. A külügyminisztérium közleménye alapján Iulian Gherguț kiszabadításán egy intézményközi válságstáb dolgozott.

Fotó: archív felvétel

Az illetékesek több fronton tárgyaltak, politikai és diplomáciai eszközökkel érték el a férfi szabadon engedését – ecsetelte a szaktárca. Gherguț hazatérését Klaus Iohannis államelnök a Twitteren/X üdvözölte, gratulálva a hatóságoknak a problémás helyzet megoldásához.

Iulian Gherguț, mint ismeretes, biztonsági őrként dolgozott Frank Timiș román üzletember egyik mangánbányájában. A Pan African Minerals bányája Tambaóban található, Burkina Faso északi részén, Mali országhatárától húsz kilométerre. Az elrabolt férfi járőrszolgálatot teljesített többedmagával, amikor a fegyveresek 2015. április 4-én rájuk támadtak. Az összecsapásban a vállalat két biztonsági embere megsebesült. A támadók a szemtanúk szerint öten voltak, és Mali irányába menekültek román túszukkal. Az áldozat korábban többször is segítséget kért a román kormánytól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?