banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nő az új daganatos megbetegedések száma, nincs elegendő pénz a megfelelő kezelésekre

Tavaly 21 százalékkal magasabb volt az új rákos megbetegedések száma az előző évhez képest – közölte hétfőn a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetség az Országos Közegészségügyi Intézet adataira hivatkozva.

A szervezet szerint Romániában az orvosok által gondozott rákos betegek száma meghaladta az 550 ezret. Cezar Irimia, a szövetség elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy Romániában évente több mint 20 ezer rákos megbetegedés miatt bekövetkezett haláleset elkerülhető lett volna, ez a szám 45 százalékkal magasabb, mint az európai átlag.Illusztráció: Pexels
A szükségletekhez képest még mindig alulfinanszírozott a rákos betegek ellátása, rengeteg gyógyszer vár engedélyeztetésre, hogy elkezdhessék az életmentő kezeléseket, hívta fel a figyelmet. Rámutatott, 39 új gyógyszert már átengedett az országos gyógyszerügynökség, ennek 11-nek nincs terápiás alternatívája. A tripla negatív mellrákkal diagnosztizált 800 nő részesülhetne így életmentő kezelésekbe, mondta Cezar Irimia a Rákellenes Világnap, február 4. alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint, bár az egészségügyi alap nőtt, a pénz „nem elegendő", mivel továbbra is kezelések várnak arra, hogy eljussanak a betegekhez.
„Nem reménykedhetünk az innovatív kezelésekhez való hozzáférésben, holott ezek különbséget tehetnek élet és halál között, e tekintetben az Európai Unióhoz képest továbbra is 5-6 év a lemaradásunk. A rákos megbetegedések korai felismeréséről már nem is beszélek, hiszen a Nemzeti Rákellenes Terv végrehajtásának elmaradása miatt nem indult el semmilyen lakossági szűrési terv. Romániában jelenleg kritikus a helyzet a kórházak gyógyszerellátását illetően" – sorolta a szövetség elnöke. Arra is rámutatott, hogy az országban nincs elegendő családorvos.

Az európai rákegyenlőtlenségi nyilvántartás adatai szerint Európa-szinten Romániában a legmagasabb a mell- és méhnyakrák által okozott korai halálozási arány, és a negyedik legmagasabb a tüdőrák okozta korai elhalálozási arány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?