banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Nem zárja ki a liberálisok és a szociáldemokraták közös kormányzását Vasile Dîncu

Elképzelhetőnek tartja a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való közös kormányzást Vasile Dîncu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsának elnöke, de 2024-nél nem korábban – ezt az egykori távközlési miniszter jelentette ki a Szabad Európa román nyelvű adásának adott interjújában, amit a Hotnews idézett.

Forrás: Vasile Dîncu Facebook-oldalaA politikus szerint a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció, aminek a PNL-n kívül a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS), valamint az RMDSZ a tagja, 2023-ig, vagy legfeljebb 2024 elejéig tart ki.

Annál korábban nem lát esélyt arra, hogy a PSD a jelenlegi kormány fő erejét adó PNL-vel szövetkezzen, de utána nem zárja ki. Dîncu „isteni sugallatnak” nevezte azt, hogy pártja a 2020 decemberi parlamenti választások után ellenzékbe vonult. Hozzátette, hogy a PSD-nek az lenne a kedvező, ha a PNL őszi tisztújító kongresszusán Ludovic Orban jelenlegi pártelnököt választanák újra, és nem a kihívója, Florin Cîțu miniszterelnök nyerne.

Egyébként volt már arra példa, hogy az ellentétes ideológiákat valló PSD és a PNL közösen kormányzott: 2012-ben a két párt köré szerveződő Szociálliberális Unió (USL) buktatta meg a jobbközép Ungureanu-kormányt, és juttatta hatalomra az akkor a PSD elnöki tisztségét betöltő Victor Pontát és kabinetjét; annak a koalíciónak egy-egy kisebb párt is a tagja volt: a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Konzervatív Párt (PC).

Ciolacu és Cîțu is cáfol

Marcel Ciolacu PSD-elnök elképzelhetetlennek tartja, hogy kormányra lépjenek a PNL-vel, ha a jelenlegi koalíció felbomlana. „Világosan kijelentettem, hogy ez kizárt! Kivel? Turcannal, Orbannal vagy Cîţuval kormányozzunk? Hogyan építhetnénk rájuk?” – reagált Vasile Dîncu nyilatkozatára Ciolacu.

A PSD elnöke szerint „ők összetévesztik az ország érdekeit a személyes érdekeikkel”, és egyetlen megoldást lát a változásra: az előre hozott parlamenti választásokat. Mint a G4Mediának kifejtette: szerinte a jelenlegi kormány nem legitim, hiszen Klaus Iohannis államfő tavaly nem a választásokon győztes pártot – a szociáldemokratákat – kérte fel kormányalakításra, hanem a PNL köré szerveződő koalíciónak adott kormányalakítási megbízást. Ciolacu emiatt úgy vélte, hogy a mostani kabinet nem tükrözi a választói akaratot.

Florin Cîțu miniszterelnök kormányfő is határozottan elutasította a PSD-vel való együttműködést. „Amíg én vagyok a miniszterelnök, vagy ha én leszek a PNL elnöke, kizárt bármiféle koalíció a PSD-vel. Első pillanattól kezdve, amióta parlamenti mandátumot szereztem, a szociáldemokraták ellenfele voltam” – jelentette ki a dcnews.ro szerint.

Cîțu emlékeztetett arra, hogy míg az előző Orban-kormány pénzügyminisztere volt, a PSD folyton egyszerű indítványokkal próbálta meg kikezdeni a hitelét.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?