Nem ütközik alaptörvénybe Bogdan Licu és Iuliana Scântei alkotmánybírói kinevezése

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Bogdan Licu és Iuliana Scântei alkotmánybírói kinevezése elleni óvást, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtott be.

Bogdan Licut a képviselőház delegálja az alkotmánybíróságba | Fotó: AgerpresA parlament május 3-án választotta meg a szenátus és a képviselőház jelöltjeként Scânteit, illetve Licut alkotmánybírónak a taláros testületben megüresedő helyekre, mandátumaikat június elején vehetik át.

Az USR még aznap bejelentette, hogy megóvja az eredményt, arra hivatkozva, hogy Bogdan Licu nem tesz eleget a felsőfokú jogi képzettséget követelő kritériumnak, a jelölési iratcsomója ugyanis nem tartalmazta az egyetemi oklevelet. Licu jogi tanulmányi helyzetének tisztázása már csak azért is fontos lenne, mert a közbeszéd szintjén kétségek merültek fel az új alkotmánybíró egyetemi oklevelének létezésével kapcsolatban – érvelt az USR.

Az ellenzéki párt ugyanakkor azt is állította, hogy Licu jelöltdossziéjából más dokumentumok is hiányoztak, például a hatósági erkölcsi bizonyítvány, illetve az arra vonatkozó nyilatkozat, hogy nem működött együtt sem a Securitátéval, sem a jelenlegi titkosszolgálatokkal. „A PSD jelöltjének még csak arra se volt gondja, hogy egy személyiigazolvány-másolatot csatoljon a jelöltdossziéjához” – érvelt az USR.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség ugyanakkor Iuliana Scântei alkotmánybírói kinevezése ellen is óvást nyújtott be. Az alkotmánybíróság mindkét beadványt elutasította.

Az USR kilátásba helyezte, hogy a kérdéssel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ha a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?