Nem bontják el a gyimesfelsőloki régi magyar laktanyát

Nem igaz a napokban elterjedt hír, miszerint elbontják az egykori magyar kaszárnyát Gyimesfelsőlokon. Az 1942-ben átadott laktanya egyik épületét építik át és korszerűsítik.

A napokban futótűzként terjedt el a hír a közösségi oldalakon, hogy elkezdődött a gyimesfelsőloki, hajdani magyar laktanyaépületek bontása. A bejegyzések írói azt is tudni vélték, hogy a katonai épületek bontásából származó építőanyagot „széthordják” és több építkezés is annak felhasználásával kezdődik a környéken. A magyar történelem egy darabkáját féltők – egyelőre – megnyugodhatnak, csupán korszerűsítési munkákról van szó a leromlott állapotban levő épületek egyikén.Fotó: gpsgames.hu

Mint Pap Imre, Gyimesfelsőlok polgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: a laktanya egyetlen épületét alakítják át a napokban. A munka során az ingatlan tetőzetét leszedték, manzárd részét elbontották és hozzáépítettek egy új részt – részletezte a községvezető. Hozzátette: az egyik kiszolgáló épületben kellett új konyhát kialakítaniuk, ezért építettek hozzá egy részt és új tetőszerkezetet húznak a teljes épületre.

„Az épületek megértek a felújításra, a tetőzetek tönkrementek. Ha nem tesznek lépéseket, sajnos egy nagy romhalmaz lesz belőle” – fogalmazott a polgármester. Két további épületet az utóbbi időszakban újrafödtek, ám a többi is meglehetősen rossz állapotban van. A mostani építkezés a szolgálati lakásokat nem érinti – fűzte hozzá Pap Imre.

A gyimesfelsőloki laktanya 1942-ben készült el Mátyás István építészmérnök tervei alapján. Hasonló építményeket helyeztek el a Kárpátok gyűrűjének számos pontján. A második világháborút követő hatalomváltás után a felsőloki bázis is a román hadsereg használatába került. Gyimesfelsőlokon jelenleg két alakulat állomásozik, egy autóalkatrészeket elosztó logisztikai egység és egy hegyivadász alakulat. A kötelező sorkatonai szolgálat megszűnése után a laktanyaépületek nagyobb része kihasználatlanul áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?