Nehammer hajthatatlan – az államfővel való találkozó után megerősítette: Ausztria ellenzi Románia teljes körű schengeni csatlakozását

Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön, Klaus Iohannis államfővel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy Ausztria álláspontja a schengeni bővítéssel kapcsolatban változatlan: Ausztria ellenzi Románia csatlakozását.

„A schengeni rendszer nem működik, ezért nem lehet bővíteni" – mondta a bécsi kancellár. Hozzátette, nyíltan beszéltek Klaus Iohannis államfővel arról is, hogy Ausztria ellenzi a schengeni övezet gyors bővítését.

„Ausztria álláspontja továbbra is világos és változatlan: jelenleg a schengeni rendszer nem működik, ezért nem lehet bővíteni" – írta csütörtökön Karl Nehammer az X platformon (Twitteren) közzétett üzenetében a Klaus Iohannis államfővel folytatott megbeszélés után.
Megjegyezte azt is, hogy a két országnak szoros gazdasági kapcsolatai vannak, és a románok fontos szerepet játszanak az osztrák munkaerőpiacon.

„Románia fontos partner Ausztria számára. Vállalataink jelentős szerepet vállalnak Romániában, és sok ezer munkahelyet teremtenek. Sok román állampolgár dolgozik ápolói szakmákban Ausztriában, és támogatja az ápolásra szoruló embereket" – írta a kancellár.Fotó: Államelnöki Hivatal/Facebook

Klaus Iohannis is az X platformon közzétett bejegyzésben számolt be a találkozóról. Azt írta, Nehammerrel megállapodtak abban, hogy a Románia teljes körű schengeni csatlakozását célzó folyamatnak folytatódnia kell. „Az EU-nak egységesnek, erősnek és virágzónak kell lennie, mert ez tovább fogja erősíteni a biztonságát, ami valamennyi polgár érdeke" – idézi az elnök bejegyzését az Agerpres hírügynökség.

Amint megírtuk, Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusának első napján, szerdán a küldöttek egyöntetűen megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot, miután a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja letett az elutasításáról.

Karl Nehammer a kongresszuson is az EU külső határainak védelmével kapcsolatos aggodalmakról beszélt. Az Európai Uniónak komolyan kell vennie a külső határainak biztonságával kapcsolatos aggodalmakat, és elegendő forrást kell biztosítania a határ menti államoknak a közös határvédelemre, jelentette ki az osztrák kancellár csütörtökön.Európai Néppárt bukaresti kongresszusa | Fotó: Nemzeti Liberális Párt Facebook oldala Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tartott beszédében a politikus kifejtette, hogy az európai parlamenti választásoknak nagy a tétje, mivel a bal- és a jobboldalon egyaránt radikalizálódnak a pártok. „Ez azt jelenti, hogy kötelességünk komolyan venni az emberek aggodalmait és félelmeit. Meg kell tudnunk, hogy miért fordulnak a radikális pártokhoz” – idézi a kancellárt az Agerpres.

Nehamer szerint az embereket főként az illegális bevándorlás foglalkoztatja. Ezért úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak komolyan kell vennie a külső határokkal kapcsolatos aggodalmakat. Ezt szerinte többek között úgy teheti meg az EU, hogy elegendő forrást biztosít a határ menti államoknak a közös határvédelemre.

Beszédében az osztrák kancellár „gyors menekültügyi eljárásokat” sürgetett és azoknak az illegális bevándorlóknak az eltávolítását, akik nem maradhatnak az Unióban.

Beszélt arról is, hogy komolyan kell venni a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, mert veszélyezteti a demokráciát és a szabadságot az EU-ban. Emellett szorgalmazta a nyugat-balkáni államok európai integrációjának felgyorsítását konkrét intézkedések révén. „Ne csak beszéljünk erről, hanem cselekedjünk is” – hangsúlyozta Nehammer.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?