Osztrák pálfordulás: az Európai Néppárt megszavazta Románia teljes körű schengeni csatlakozásának sürgetését

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusának küldöttei szerda este egyhangúlag megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot, miután a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja letett az elutasításáról.

A döntésről beszámoló közleményében Siegfried Mureşan román európai parlamenti képviselő, az EPP alelnöke meglepetésnek nevezte az osztrák küldöttek pálfordulását. „Ez a szavazás azt mutatja, hogy túljutottunk a holtponton, és még ha lesznek is nehézségek, le fogjuk küzdeni ezeket, és el fogjuk érni Románia teljes körű schengeni csatlakozását” – írta a politikus.Fotó: Siegfried Mureşan Facebook oldalaAz EPP szerda este elfogadott választási programja szerint „Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükségünk, nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével”, számol be az Agerpres hírügynökség.

A dokumentum leszögezi, hogy helyre kell hozni a jelenleg diszfunkcionálisan működő schengeni övezetet, különösen az EU külső határvédelmének további megerősítésével és az Európába irányuló illegális migráció megakadályozásával, hogy egy biztonságos belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jöjjön létre.

Szerda délutáni sajtótájékoztatóján az EPP elnöke, Manfred Weber elismerte, hogy az Európai Néppárt számára kihívást jelent a Románia schengeni csatlakozást ellenző osztrák álláspont.

Az EPP-elnök „kihívásnak” nevezte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) az néppártól eltérő álláspontra helyezkedik Románia schengeni csatlakozásának kérdésében. A politikus megismételte: az EPP támogatja, hogy Románia és Bulgária a schengeni térség teljes jogú tagja legyen, és ennek azonnal meg kellene történnie.

Weber az álláspontjuk megváltoztatására szólította fel az osztrák szocialistákat, mivel ők is ellenzik Románia és Bulgária csatlakozását. „Osztrák kihívással nézünk tehát szembe, az összes pártot meg kell győznünk” – jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?