Nacionalista Blokk név alatt tömörülnek a román szélsőjobb csoportok 

Román szélsőjobboldali sejteket, elsősorban a labdarúgó mérkőzésekről ismert ultracsoportokat tömörítő platform alakult szeptember végén. Az eseményen olasz és szerb „bajtársak” is jelen voltak.   

Szeptember 23-án Brassóban megalakult a Nacionalista Blokk. Az eseményt a Bajtársak (Camarazii), a Honor et Patria és a Casus Belli csoportok népszerűsítették, s az összejövetelen román nacionalista rockbandák is felléptek, így a Clasicmetric, a Rotaru, a Post Soviet Kids, a Brigada 2, de zenélt az olasz Hobbit is. A találkozón a romániai alapítókon kívül szerb és olasz szélsőjobboldali figurák is megjelentek. A rendezvény utáni hivatalos közlemény szerint a Nacionalista Blokk egy olyan platform akar lenni, amely összefogja azokat közös értékekhez ragaszkodó szervezeteket, informális csoportokat vagy egyéneket".

A fő értékeknek a hitet, a nemzeti identitás népszerűsítését, az állampolgárok alapvető szabadságjogainak védelmét, a család és az egészséges életmód támogatását, az európai hagyományos életmód megőrzését” tartják. Állítják: együttműködésre törekszenek hasonló értékeket valló külföldi szervezetekkel, Európa, valamint a független és szuverén nemzetek védelméért. 

A brassói rendezvényen többen felszólaltak Fotó: a Blocul Nationalist Facebook oldala

Az egyik alapító csoport, a Camarazii a bukaresti Dinamo labdarúgó csapat szurkolótáborához áll közel - írta az Europa Liberă portál. A tömörülés általában a feminizmust és az LMBTQ közösségek elleni üzeneteket népszerűsíti. Egyik bejegyzésükben azt állítják, hogy a feminizmus azért van, hogy démonizálja a férfiakat, csúnyává tegye a nőket és lerombolja a családi egységet". A portál szerint a focimeccseken kihelyezett transzparenseken a román legionárius mozgalom követőiként azonosítják magukat. A román „bajtársak” deklarált vezetője Bogdan Mihai Alecu, aki 2020 óta a nagyszebeni EoN alkalmazottja, s az utóbbi hetekben gazdasági elemzőként is jelentkezett. Gyakran ír a Dinamo klub Dinamo1984 című magazinjába, és tagja az ultrák csoportjának. A Nacionalista Blokk alapításánál Pompiliu Diplan, a Jólét (Starea de Bine) vakcinaellenes csoport tagja is szerepet vállalt.  

Az Europa Liberă beszámolója szerint a Nacionalista Blokk megalakulásakor az a Honor et Patria csoport is jelen volt, amelyet a Románok Egyesüléséért Szövetség jelenlegi vezetője, George Simion alapított. A politikus az Ultra magazinnak adott három évvel ezelőtti interjújában beszélt az ultracsoportról. A Honor et Patria arra hivatkozva bojkottálta a botrányba torkollott  Románia–Koszovó mérkőzést, hogy a meccsre soha nem kerülhet sor", mivel nincs Koszovó nevű ország. 

A másik alapító csoport, a Casus Belli Telegram csatornájáról az s kiderült, hogy az olasz nacionalista rockzenekar, a Hobbit 1994 koncertje végén egy olyan román zászlót kapott ajándékba a vendéglátóitól, amelyre a Vasgárda egykori vezérének, Corneliu Zelea Codreanunak az arcképét nyomtatták. A rendezvény nyilvánosan köszönte meg a romániai bajtársaknak, Codreanu kapitány örököseinek a meghívást és a vendéglátást". Brassóban jelen voltak a szerbiai szélsőjobboldali Srbska Akcija aktivistái is, akik 2018-ban - a  honlapjuk szerint - Romániában tisztelegtek Zelea Codreanu emléke előtt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?