Munkahelyi bölcsődék kialakítása és lakásvásárlási hozzájárulás is szerepel a kormányprogramban

Többek között irodaépületekben létrehozott bölcsődékkel ösztönözné a szociáldemokrata (PSD)–liberális (PNL)–RMDSZ-koalíció a szülők gyerekvállalását, illetve munkába állását a kétéves gyereknevelési szabadság lejárta előtt – derül ki a parlamentbe benyújtott kormányprogramból.

Egy másik tervezett családtámogatási intézkedés a szülők egészségbiztosítási járulékának fokozatos csökkentése a gyermekeik számának függvényében. A legalább három gyereket nevelő szülőknek már nem kellene járulékot fizetniük.

A kormány támogatást nyújtana a nagycsaládoknak legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához, és kedvezményes lakáshitelprogramot indítana fiatal házasok számára. A 15 évesnél fiatalabb gyerekeket nevelő, lakással nem rendelkező szülők 30 százalékos vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnének ingatlanvásárláskor. Ez az összeg nem haladhatja meg a 45 ezer eurót a városi és a 30 ezer eurót a vidéki lakások esetében.

A családalapítást és gyerekvállalást ösztönző további intézkedések a kormányprogramban: állami támogatás digitális eszközök beszerzésére (online oktatáshoz vagy távmunkához); adókedvezmények a családos alkalmazottakat különböző juttatásokkal segítő vállalkozásoknak; személyikölcsön-program fiatal házasoknak (FamilyStart); a korai gyermekgondozás intézményrendszerének fejlesztése; értékjegyrendszer bevezetése a családok oktatásra, sportra, egészségre, kultúrára fordított kiadásainak támogatására.

Egy másik tervezett intézkedés, hogy a szülők munkába állása esetén a nagyszülők vagy a nagykorú, munkanélküli testvérek kaphassák meg a gyermekgondozási díjat.

Emellett a kormányprogram szerint a helyi önkormányzatok különböző támogatásokat nyújthatnának a gyermekes családoknak az ingyenes házhelyek biztosításától az adó- és illetékkedvezményekig, valamint a nagycsaládok gyermekeinek nyújtott ösztöndíj-kiegészítésekig.

(A nyitókép iullusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?