banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Módosítottak: egyelőre mégsem lesz hétvégi kijárási tilalom Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

Mégsem vezetnek be hétvégi éjszakai kijárási tilalmat Hargita megye sötétvörös járványtani, azaz 4 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településein. Az ezzel kapcsolatos határozatot csütörtökön reggel közölte a Hargita megyei prefekúra. Borboly Csaba „vaklármának és félretájékoztatásnak” nevezte a kijárási tilalmat előíró korábbi rendelkezésről sajtóban megjelent beszámolókat.

Amint a Maszolon is beszámoltunk róla, a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság keddi döntése értelmében Hargita megyében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 4 ezreléket, hétvégi éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. A döntésről elsőként Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának közösségi oldala és honlapja adott hírt.

A tájékoztatás alapját a megyei prefektusi hivatal kedden született 74/2021. számú határozata adta, amelynek az 53. pontjában található rendelkezés írta elő az országosnál szigorúbb előírást. 

Szerdán késő esti élő Facebook-bejelentkezésében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke „vaklármának és félretájékoztatásnak” nevezte a hétvégi kijárási tilalom előírásáról megjelent híreket.

Nem igaz, hogy Székelyudvarhelyen hétvégén kijárási tilalom lép életbe! Vaklárma, félretájékoztatás történik! Legyünk higgadtak és körültekintőek. Ne vegyék kész ténynek a meg nem erősített híreszteléseket. Legyünk körültekintőek. Köszönöm a közel 67 ezer követőnek, akik itt is jelezték és kérdéseiket elküldték. Köszönöm a fáradhatatlan munkát önkénteseinknek. Támogassuk az egészségügyben dolgozók munkáját. Újra összefogással kell szembeálljunk a jelenlegi nehéz helyzettel. #VigyázzunkEgymásra

Közzétette: Borboly Csaba – 2021. október 13., szerda

A politikus videóbejegyzésében elsősorban a sajtót tette felelőssé, amiért véleménye szerint megfelelő tájékozódás nélkül tette közzé a szigorításról szóló hírt. A megyei tanácselnök vádja már csak azért is megalapozatlan, mert a sajtó a prefektusi hivatal közlése alapján számolt be a szigorításról. Borboly Csaba a szerda esti videójában egyébként azt is kéri az újságíróktól, hogy akár egy sms-ben, vagy WhatsApp-üzenetben, de kérdezzék meg őt az ennyire fontos ügyekben, hogy hiteles tájékoztatást nyújthassanak. Ezzel azonban a megyei tanácselnök eltekint attól, hogy a kormánymegbízottként feladatokat ellátó prefektus az elnöke a megyei vészhelyzeti bizottságnak és a hivatala az elsődleges hatóság a Hargita megyei járványügyi intézkedések elrendelésében.

A vitatott helyzetet végül a csütörtöki prefektusi határozat-módosítás oldotta fel.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?