Mit jelent a 95 százalékos védettség? – Az egészségügyi minisztérium elmagyarázza

Egy oltóanyag 95 százalékos hatékonysága azt jelenti, hogy egy olyan személynek, aki megkapta a vakcinát, húszszor kisebb esélye van arra, hogy elkapja a koronavírust, mint annak, akit nem oltottak be – írja az egészségügyi minisztérium egy hétfői Facebook-bejegyzésben.

„A 95 százalékos hatékonyság nem azt jelenti, amint azt esetleg sokan hiszik, hogy az esetek 5 százalékában a vakcina hatástalan és így fölösleges. Valójában a 95 százalékos hatékonyság azt jelenti, hogy egy be nem oltott személyhez képest egy immunizált személynél húszszor kisebb a kockázata annak, hogy Covid-19-es tüneteket produkáljon. Az eredmény klinikai tesztekből következik” – magyarázzák a szakemberek.

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația...

Közzétette: Ministerul Sănătăţii - România – 2021. január 25., hétfő

A minisztérium azt a klinikai vizsgálatot hozta fel példának, amely a Pfizer–BioNTech vakcina jóváhagyásának alapja volt, és amelyben 43 448 embert oltottak be két csoportra osztva: az egyik fele oltást kapott, a másik fele placebót (sóoldatot).

„Megállapították, hogy abból a 21 720 emberből, akik a vakcinát kapták, csak nyolcnál alakultak ki a Covid-19 specifikus tünetei, amit RT-PCR teszt is megerősített, a másik csoportban, amely a fiziológiás sóoldatot kapta, 162-nél jelentkeztek a Covid-19 tünetei, amit teszt is megerősített" – mutat rá az egészségügyi minisztérium bejegyzése.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?