Megússza felfüggesztett büntetéssel a részegen, halálos balesetet okozó háromszéki rendőr

A sepsiszentgyörgyi bíróság alapfokon 4 évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a háromszéki rendőrt, aki 2021. december 2-án, Sepsiszentgyörgy csíkszeredai kijáratánál, részegen halálra gázolt egy 28 éves férfit. Az ítélet nem jogerős. 

A háromszéki közvéleményt kiemelten foglalkoztatja a baleset utóélete. Mint arról beszámoltunk 2021 végén, két autó ütközött Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál. A balesetben elhunyt az egyik autó 28 éves sofőrje és súlyosan megsérült a másik autó 40 éves vezetője, akiről később kiderült, hogy a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa, aki akkor épp nem volt szolgálatban.

Fotó: We Radio

A rendőrtől a baleset után hozzávetőleg egy órával vett vérmintájából kiderült, hogy 1,89 ezrelékes alkoholtartalom volt, míg egy újabb óra elteltével vett második vérmintában 1,5 ezrelék alkoholtartalmat mutattak ki.

Egy új törvény szerint, ilyen esetben nem lehetne felfüggesztett büntetést kiszabni!

A bíróság napokban közzétett indoklásban  az olvasható, hogy a büntetlen előéletű Sorin Fetcu vádlottat emberölés miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre-, ittas vezetésért 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítéli és 5 évig eltiltja a járművezetéstől.

Ugyanakkor az alapfokú ítéletben összevonják a megállapított büntetéseket, ezek közül a legsúlyosabbat azaz 2 év 6 hónap szabadságvesztést szabnak ki az ittasan gázoló egykori rendőrre. Végezetül pedig a Büntető Törvénykönyv 91. cikke alapján felfüggesztik a szabadságvesztés végrehajtását és összesen 4 év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtják. 

A sepsiszentgyörgyi bíróság ugyanebben az ítéletében részben helyt adott az elhunyt fiatalember hozzátartozói által benyújtott polgári keresetnek, és kötelezik a biztosító társaságot - amelynél kötelező gépjármű-biztosítása (RCA) volt-, hogy fizessen összesen 65.000 euró erkölcsi kártérítést és 19.520 lej anyagi kártérítést.

Emlékeztetünk, hogy a részegen, halálos balesetet okozó háromszéki rendőr ügyében hozott alapfokú ítélethez hasonlók elkerülése érdekében, idén nyáron életbe lépett az a törvény, amely szerint többé nem kaphatnak felfüggesztett börtönbüntetést azok a gépkocsivezetők, akik jogosítvány nélkül vagy alkohol, illetve drog befolyása alatt vezetve halálos balesetet okoznak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?