Megújult a révi menedékház, a Sóvám-vásáron avatják fel

A Sóvám-vásár alkalmával, június 10-én avatják fel a révi menedékházat – jentette be Ilie Bolojan. A Bihar Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta: a Királyerdő-hegység nagymúltú épületének tatarozási munkálataival gyakorlatilag végeztek, már csak az átadás és az épület megnyitása maradt hátra.

Hamarosan eredeti pompájában nyitják újra | Fotó: Mircea Mălan Facebook-oldala/arhív

A Sóvám-vásár hagyományos ünnepsége a térségnek, a több mint fél évszázados múltra visszatekintő esemény azt hivatott felidézni, amikor a Sebes-Körös révi völgyén tutajokon szállították az árut.

Mint arról már beszámoltunk róla, a román-magyar határ menti együttműködési program keretében, 4,3 millió lejből felújított menedékház a révi Zichy-cseppkőbarlang szomszédságában, a Styx patak vízesése mellett található. Az Erdélyi Kárpát Egyesület felkérésére Zichy Ödön gróf épített egy 113 férőhelyezes vendéglőt a turistáknak, amit 1905-ben avattak fel. Annak volt egy fedett terasza, és egy lakrészt is kialakítottak, az emeleten pedig valószínűleg szobák voltak. A 14 szobás Lujza-lakot négy évvel később építették. Az éttermet és a menedékházat 1918-ban vásárolta meg a Mateescu család, a telket később államosították és az egyik épületet lebontották. Az örökösök 2006-ban kapták vissza, egy évvel később pedig megvásárolta tőlük a megyei tanács.

A romos állapotban lévő épület homlokzatának korhű helyreállításának megtervezéséhez korabeli fényképeket használtak. Újranyitását követően a menedékház idegenforgalmi központként működik majd, amely a révi természeti övezet megfigyelésével és népszerűsítésével foglalkozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?