banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megtérítik a Hargita megyei árvízkárokat

A napokban tapasztalt árvizek nyomán fellépő károk nem kímélték Hargita megyét sem. Jó hír, hogy az igénylések nyomán teljes mértékben finanszírozza a kormány a kártérítést. A folyamatot hátráltatja, hogy késik a károk pontos felmérése.

Az utóbbi hetekben tapasztalt szélsőséges időjárás nyomán Székelyföldön is több helyen kiléptek a folyók, patakok a medrükből.  Mint azt Hargita Megye Tanácsa közölte: a kormány által nyújtott támogatás egyharmadát a megyei utak felújítására, egyharmadát a Csíkszentgyörgy községi károk helyreállítására fordítják, a maradék összegből pedig Csíkszereda, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Bélbor, Gyergyóholló, Korond, Csíkkozmás, Oroszhegy, Felsőboldogfalva, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Bögöz, Oklánd, Kászonaltíz, Salamás, Gyergyótölgyes és Tusnád község részesül az árvíz okozta problémák kijavítására.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszönetet mondott az RMDSZ-nek, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, miniszterelnök-helyettesnek és Cseke Attila fejlesztési miniszternek, ugyanakkor újabb sürgős egyeztetést szorgalmaz Hargita megye prefektusával, Szabó Zsolttal, mivel továbbra is késik a kárfelmérés.

Amint a megyeelnök elmondta, anyagi veszteséggel jár az, hogy késik a megyei kárfelmérő bizottság munkája, hiszen a késés miatt alacsonyabb összegeket állapítanak meg, mint a valós kár. A kárfelmérési bizottság munkáját illetően gyors, és a valós károkat felmérő munkára van szükség, hangsúlyozta Borboly Csaba.

„Sajnos a lassú munka miatt részleges a károk megtérítése, sok esetben nagyon későre zárul le a felmérés. Ez egy olyan terület, ahol nem szabad kiesést jelentsen a szabadságolások időszaka például, ha sokszor megfeszített munkával is, de gyorsan kell történnie a felmérésnek, a károk valós nagysága megállapításának” – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

(Borítókép: Árvíz nyoma Hargita megyében | Archív)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?