Megerősítik a román-szerb határt

Közel 14 millió eurós keretből erősítik meg a Románia és Szerbia közötti határt a 2021-2027-es Interreg-IPA Románia-Szerbia együttműködési program keretében.

A SAFE - Biztonságosabb körülmények a román-szerb határvidéken című projekt finanszírozási szerződését kedden írta alá Adrian Veştea fejlesztési, közmunkálati és közigazgatási miniszter és Tiberiu Gim Giurea, a temesvári határrendészet területi felügyelőségének főfelügyelője.

Fotó: Fejlesztési Minisztérium

A fejlesztési miniszter arról tájékoztatott, hogy a projekt révén megerősítik a Románia és Szerbia közötti határigazgatásban érintett hatóságok intézményi kapacitását.

Kifejtette, a projekt finanszírozása által jelentősen csökkenthetik a határ sebezhetőségét az Európai Unió határának ezen a szakaszán, ugyanakkor hozzájárulnak a biztonság és az ellátási láncok védelméhez.

Az Interreg IPA Románia-Szerbia 2021-2027 program költségvetése 74,5 millió euró. A program stratégiai fontosságú nagy infrastruktúra-projekteket, valamint a környezetvédelem és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az egészségügy és az oktatás, az idegenforgalom és a kultúra, valamint a határigazgatás terén kiírt pályázati felhívások keretében kiválasztott kezdeményezéseket finanszíroz, amelyeket Temes, Krassó-Szörény és Mehedinţi megyében, illetve Szerbia hat körzetében ültetnek gyakorlatba.

A program által lefedett területen a határ hossza 548 kilométer, ami az Európai Unió teljes külső szárazföldi határának 2%-át teszi ki. Ezen a szakaszon nyolc közúti és két vasúti határátkelő, három kikötő és egy folyami kompátkelőhely található, amelyek évente több mint 2,5 millió embernek és 1,2 millió teherszállító járműnek biztosítanak átkelési lehetőséget – mondta Adrian-Ioan Veştea.

Tiberiu Gim Giurea, a temesvári határrendészet területi felügyelőségének főfelügyelője kijelentette, a kedden aláírt finanszírozási szerződés is igazolja, hogy Románia folyamatosan erőfeszítéseket tesz az EU külső határainak megerősítése és a román, illetve az uniós állampolgárok biztonságérzetének fokozása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?