banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Megemlékeztek a Don-kanyar és a II. világháború áldozatairól Nagyszalontán

Az oroszországi Don-kanyarban 1943. január 12-én fokozódott harcok áldozatairól emlékeztek meg Nagyszalontán a helyi RMDSZ-szervezet és a Történelmi Vitézi Rend Hajdúsági Székkapitánysága szervezésében. A Don folyó partján lezajlott ütközetek a magyar hadtörténet legsötétebb fejezetei közé tartozik. A 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek közül mintegy 130 ezren haltak meg, sebesültek meg vagy estek fogságba.

Főhajtás a dél-bihari Nagyszalontán a második világháború hőseinek emléke előtt |  A szerző felvételei

A hajdúváros köztemetőjében a magyar hősök II. világháborús sírkertjénél, illetve az itt található emlékműnél gyűlt össze maroknyi emlékező, akiket Török László nagyszalontai polgármester köszöntött. Az elöljáró tudatta, nemrég sikerült rendbe tenni a magyar hősök parcelláját, amire Németh Szilárd, a magyarországi Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának a közbenjárására sikerült támogatást kapniuk. Mint elhangzott, 1,3 millió forint érkezett a magyar hősök síremlékeinek és az itt található emlékműnek a rendbetételére, miután a fideszes politikussal köztudottan jó kapcsolatot ápoló szalontai városgazda meghívta egy koszorúzásra az államtitkárt, és látta, hogy megérett az alapos felújításra a honvédek parcellája, noha a helybéliek, a polgármesteri hivatal és a civil szervezetek rendszeresen igyekeztek karban tartani a sírkertet.

A Don-kanyari események máig keserűen ható történéseiről ifj. Nagy Árpád tartott egy rövid ismertetőt. Az RMDSZ városi tanácsi frakciójának vezetője évekkel ezelőtt hívta életre a rendezvényt, azzal a céllal, hogy megemlékezzenek az ártatlan áldozatokról, a hazájukért harcoló honvédekről, valamint azokról a szalontaiakról, akik az oroszországi messzeségben vesztették életüket.

Id. Nagy Árpád a Történelmi Vitézi Rend képviseletében szólalt fel a megemlékezésen és egy korabeli hadi tudósítás felolvasásával érzékeltette a fronton elszenvedett borzalmakat. A főhajtás koszorúzással ért véget.

Kimaradt?