Medvegázolás sorozat: autóbalesetben pusztulnak a medvebocsok Háromszéken

Idén már három medvebocsot gázolt halálra autó Háromszéken – közölte a Kovászna Környezetvédelmi Őrség. Tájékoztatásuk szerint legutóbb csütörtökre virradó éjszaka, kevéssel éjfél után érkezett a riasztás a Kovászna megyei rendőrségtől, hogy Réty környékén a 13-as országúton egy medvebocs tetemére bukkantak.

Fotó: Környezetvédelmi Őrség

A Környezetvédelmi Őrség, a Környezetvédelmi Igazgatóság, a rendőrség és egy állatorvos a helyszínen megállapították, hogy a medvebocsot autó gázolta el. Hasonló eset két nappal ezelőtt történt a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szépmező térségében, ugyancsak a 13-as országúton, amikor egy autó által elgázolt medvebocs tetemére bukkantak. Háromszéken korábban, úgyszintén találtak már halálra gázolt medvét. Miután az illetékes hatóságok megállapították a balesetek okait, a medvebocsok tetemeit egy engedélyezett létesítménybe szállítják elhamvasztásra.

Háromszéken rövid idő alatt sokadik medvegázolás történik, hiszen amint beszámoltunk az erdővidéki Nagyajta közelében a napokban egy méretes medve rohant bele az úton haladó autóba. Az esetről a kárvallott bardóci Fosztó Imre számolt be a Maszolnak. Felidézte, hogy gépkocsijával Nagybacon előtt egy olyan szakaszon, ahol az út egyik oldalát erdő szegélyezi, a másik oldalon szántóföld húzódik, hirtelen hatalmas lökés érte a gépkocsi oldalát. Az autót nehezen sikerült egyenesbe tartania, kis híján felborult. A sérült medve elszaladt, a jármű jelentősen károsodott.

Fotó: Környezetvédelmi Őrség

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten Sepsiszentgyörgyre látogatott az Európai Parlament petíciós bizottsága, hogy helyszínen, minden érintett felet meghallgatva tájékozódjon a medveproblémáról. Az Európai Unión belül a barnamedve populáció kétharmada Romániában él, és az országon belül a medvék kétharmada négy megyében – Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyékben – él, mutatott rá a találkozón Tamás Sándor.

Kovászna Megye tanácsának elnöke kifejtette: az itt élők saját bőrükön érzik, amit már szaktanulmányok is alátámasztanak, hogy a térségben él a legtöbb medve. Emberéleteket, emberek javait veszélyezteti a medvék túlszaporodása. „Székelyföldön tarthatatlanná vált a helyzet: két és félszer több medve él térségünkben, mint amekkorát ez a terület el tud tartani. Nap mint nap érezzük, hogy megbomlott az egyensúly, veszélyben van az emberek élete, és veszélyben vannak a javaik. Nyomatékosan kérjük, legyen megelőzés és beavatkozás medveügyben, csak így lehet visszaállítani az egyensúlyt!” – nyilatkozta Tamás Sándor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?