banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Maratoni tojásírás és húsvéti ételszentelés Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön várhatóan idén is százak csatlakoznak a már hagyományos tojásíró maratonhoz, majd vasárnap reggel megtelik a város főtere a húsvéti ételszenteléskor és hétfőn, húsvét másodnapján ősi szokás szerint locsolni indulnak a fiúk.

A sepsiszentgyörgyi Míves házban ezen a héten gyerekcsoportok, családok és baráti társaságok díszítik a húsvéti asztalra kerülő írott tojásokat. A Guzsalyas Alapítvány mintegy harminc éve élteti a tojásírás hagyományát, a kezdeti családias hangulatú alkalmak mostanra „tömegrendezvénnyé” nőtték ki magukat. A nagyheti esemény péntekről szombatra virradóra a „tojásírás éjszakája” akcióban csúcsosodik ki, amikor több mint 500 személy is megfordul a sepsiszentgyörgyi Míves Házban.

Csütörtökig minden délután 4 és este 8 óra között várják a tojásírókat. Pénteken pedig kezdődik az „erőltetett menet”, ugyanis 10 órától másnap hajnali 3 óráig tartó húsvéti tojásíró maratonra kerül sor. A Míves-házban zajló eseményen bárki részt vehet, aki elmúlt 7 éves.

Fotó: Guzsalyas Alapítvány

A Guzsalyas Alapítvány biztosítja a résztvevőknek a festéket, viaszt és tucatnyi hagyományos tojásírás mintát, a résztvevők csak azt a főtt vagy kifújt tojást kell magukkal vigyék, amit szeretnének díszíteni. Az este folyamán a Folker együttes biztosítja a jó hangulatot, így tojásírás közben akár dalra is fakadnak a résztvevők, ha megéheznek, akkor zsíros kenyeret is fogyaszthatnak. 

Sepsiszentgyörgy főterén kérhetnek áldást húsvéti ételeikre

Miután tojást díszítettek és elkészítették a húsvéti asztalra szánt finomságokat, a háromszékiek vasárnap reggel részt vehetnek a húsvéti ételszentelésen. Ilyenkor Sepsiszentgyörgy főterén rendszerint mintegy ezren gyűlnek össze, sokan népviseletbe öltözve és díszes terítővel letakart kosaraikkal kérnek áldást ünnepi eledeleikre.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Az eseményt a MERT Egyesület és a helyi plébániák szervezik. Vasárnap reggel 7.30-ra várják a híveket Sepsiszentgyörgy főterére. A szervezők segítenek a sorok kialakításában. A szervezők azt kérik, aki teheti, öltözzön népviseletbe. A húsvét ünnepének évszázadok óta kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek- bárány, kalács, sonka, tojás – megszentelése. A szentelés után a hívek otthon feltálalják a megszentelt ételeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?