Lucian Bode: Románia schengeni csatlakozása a megoldás része, nem a problémáé

Románia csatlakozása a schengeni térséghez „a megoldás része, nem pedig a problémáé” – mondta Lucian Bode belügyminiszter pénteken a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórumon.

Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

A belügyminiszter emlékeztette a hallgatóságot, hogy Románia 2011-től több mint egymilliárd eurót fektetett a korszerű határrendészeti felszerelésekbe és technológiákba, valamint a személyzet felkészítésébe, hogy megfeleljen a schengeni elvárásoknak. Ennek dacára Romániát nem illetik meg a schengeni tagállamoknak járó jogok – tette hozzá Bode.

Beszámolt arról is, hogy tárgyalt a kérdésről az Európai Unió Tanácsának elnökségét ez év második felében ellátó Spanyolország illetékeseivel, és azt tapasztalta, hogy a spanyol elnökség számára prioritást jelent Románia és Bulgária csatlakozása a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

Kifejtette, a Fekete-tenger és a Nyugat-Balkán térsége nem célállomása, hanem csak tranzitrégiója a migrációnak, és Románia – habár nincs a balkáni tranzitútvonalon – aktívan részt vesz az illegális bevándorlás megakadályozásában. Románia erőforrásait azonban uniós segítséggel meg kell duplázni a maximális hatékonyság érdekében – tette hozzá a belügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?