Lovas és gyalogos zarándokok indultak Háromszékről Csíksomlyóra

Csütörtök délelőtt Kézdivásárhelyről a gyalogos zarándokok, a kézdiszentléleki Perkőről pedig a lovasok is elindultak Csíksomlyóra. A Szent István kápolnától induló lovas menetben Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett.

Háromszékről két lovas menet is elindult Csíksomlyóra, az egyik Erdővidékről, a másik a felsőháromszéki Perkőről vágott neki az útnak. A perkői kápolnánál Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere köszöntötte a 35 lovast – köztük felvidékieket is – és a mintegy harminc gyalogos zarándokot, valamint Potápi Árpád államtitkárt, Fejér László Ödön szenátort, Tamás Sándort, Kovászna megye tanácsának elnökét, a háromszéki polgármestereket és alpolgármestereket, elmondva: immár harmadik alkalommal indul a Perkőről lovas zarándoklat, hogy elvigyék Csíksomlyóra a háromszéki települések imaszalagját és imaüzenetét.

A szerző felvételei

„Nagy megtiszteltetés, hogy részesei lehetünk ennek a csodának, hogy innen, a felsőháromszékiek szent hegyéről indul a lovasok zarándoklata” – mondta a polgármester, akit követően Tamás Sándor szólt a jelenlévőkhöz. „Pünkösd a lélek ünnepe, nekünk, Kárpát-medencei magyaroknak a bibliai jelentésén túl egyebet is ad, belső erőt” – hangsúlyozta a megyei önkormányzat vezetője.

Potápi Árpád János kifejtette: Magyarország kormánya nemzetegyesítésre törekszik, lélekben kapcsolják össze a határokon a magyarságot. A politikus elmondta, a Kárpát-medencéből tizenkét útvonalon 356 lovas jelezte részvételi szándékát, de ismerve a székelyeket – akik három dologtól, az absztinenciától, a vegetarianizmustól és a regisztrációtól egyaránt óvakodnak – meggyőződése, hogy 450-500 lovas fog megérkezni a csíksomlyói nyeregbe. „Ma olyan útra indulunk, ahol GPS, közlekedési táblák és forgalomirányítók nem vezetnek minket. Elődeink nyomdokait követjük, az általuk kitaposott ösvényeket követjük, lóháton vagy gyalogosan. Belső iránytűnk lesz az a vezérelv, hogy hűek akarunk maradni atyáink, nagyszüleink és dédszüleink emlékéhez, hitéhez, értékrendjéhez” – mondta az államtitkár, aki reményét fejezte ki, hogy ezt az utat fogja a következő generáció is.

A rendezvény – amin közreműködött a helybeli Perkő Néptáncegyüttes is – Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános áldásával ért véget.

Nemcsak a Perkőről indultak zarándokok, a kézdivásárhelyi Szentháromság templomban tartott szentmisét követően 12-ik alkalommal indult el Csíksomlyóra a gyalogos zarándokok csoportja is. A mintegy nyolcvan résztvevőt Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános vezette, a csoport menet közben kiegészül az útvonalon lévő többi település hívőivel is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?