Liviu Dragnea egyelőre börtönben marad – a döntés megfellebbezhető

Elutasította kedden Bukarest ötödik kerületi bírósága Liviu Dragnea volt szociáldemokrata elnök szabadlábra helyezési kérelmét. A döntés nem jogerős.

A bíróság megalapozatlannak ítélte a kérelmet, és elutasította Liviu Dragnea volt szociáldemokrata elnök feltételes szabadlábra helyezését. A döntés megfellebbezhető.

Amennyiben e döntés jogerőre emelkedik, Dragnea legközelebb június végén nyújthat be újabb kérést, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék.

A keddi tárgyaláson az ügyész azzal érvelt a feltételes szabadlábra helyezés ellen, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy Dragnea jó útra tért. "Az a tény, hogy a büntetést igazságtalannak, politikai jellegűnek tartja, azt mutatja, hogy nem változott a hozzáállása. Mindaddig, amíg tagadja az ítélet jogosságát, és politikai beavatkozásra hivatkozik, nyilvánvaló, hogy az elítélt semmiféle bűnösséget nem tulajdonít magának, ezért úgy véljük, hogy a büntetés nem érte el célját" - mondta az ügyész.

Ezzel szemben Dragnea ügyvédje kifejtette: védence a feltételes szabadlábra helyezés minden feltételének eleget tesz. Flavia Teodosiu szerint Dragnea "állhatatosan végezte munkáját, és szilárd bizonyítékát adta annak, hogy megjavult". Emlékeztetett: védencétől többször megtagadták a munkához és az egészséghez való jogot, magaviseletét a feltételes szabadlábra helyezési kérésekben illetékes börtönbizottság "általában pozitívnak" minősítette. Közölte: csatolta egy cég ajánlatát, amely szabadulása után alkalmazná Dragneát.

Dragnea videokonferencia rendszerben szólhatott a bírósághoz. Azt mondta: minden feltételnek eleget tesz, "ült eleget börtönben, nem képez társadalmi veszélyt".

Liviu Dragneát a rahovai börtönben tartják fogva, miután a Teleorman megyei fiktív alkalmazások ügyében 2019 májusában 3 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélték. A PSD volt elnöke már több alkalommal próbálkozott rendkívüli jogorvoslati eljárással, de mindahányszor elutasították.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?