Letette hivatali esküjét Petres Sándor, Hargita megye új prefektusa

Szerdai kinevezését követően csütörtökön letette hivatali esküjét Petres Sándor, Hargita megye új prefektusa. Az új kormánymegbízottat az RMDSZ javasolta a tisztségre, korábban alprefektusként dolgozott.

Csütörtökön tette le hivatali esküjét a csíkszeredai megyeházán Petres Sándor, Hargita megye újonnan kinevezett prefektusa és az alprefektusi széket elfoglaló Isabela Prodan. A rövid ceremónián online bejelentkezés formájában vett részt Lucian Bode belügyminiszter. A tárcavezető rövid köszöntőjét követően előbb Petres Sándor helyezte kezét a Bibliára és mondta el az eskü szövegét, vállalását magyar nyelven is megerősítette: „Isten engem úgy segéljen!” – hangzott el.

A prefektusi eskü után Isabela Prodan alprefektus tett esküt, majd a jelenlévő tisztviselők, politikusok, intézményvezetők köszöntötték a kormánymegbízottat.A szerző felvételei

Petres Sándor a ceremóniát követően két nyelven, románul és magyarul mondott köszönetet a jelenlévőknek, akik megfogalmazása szerint „lelki, politikai, intézményi támaszai” lehetnek munkájában. „Remélem, hogy az önök, a kollegáink és a Jóisten segítségével többet és jobban fogunk tudni dolgozni” – fejtette ki a prefektus.Petres Sándor, Marius Țepeluș és Isabela Prodan

A kormánymegbízott a Maszol érdeklődésére elmondta: ugyan több mint 20 éve dolgozik a megye közigazgatásában, mégis „eléggé érzi” azt a terhet, amelyet kinevezésével a vállára került. „Kellőképpen izgulok, de remélem, hogy ez holnap reggelre el fog múlni, és mehet a munka a legjobb tudásunk és képességeink szerint” – tette hozzá.

Célkitűzésként azt fogalmazta meg, hogy rövid és középtávon „lélegzethez juttassa” a prefektusi intézményt, amelyet megviselt az elmúlt két év „összes történése”. „Szeretnénk jobban, hatékonyabban dolgozni, mert ez a megye lakóinak és a kormánynak is jó lenne” – hangsúlyozta Petres Sándor.

Petres Sándor fizikus végzettségű, a Hargita megyei Gyergyóremetén született 1970-ben, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban érettségizett. A jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetemen fizikusi diplomát szerzett, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen vállalkozásvezetési tudományokból mesterizett, elvégezte a Köztisztviselők Országos Ügynöksége által a főtisztviselők képzésére szervezett programot. Hat évet fizikusként, illetve minőségbiztosítási vezetőként dolgozott a remetei Tejporgyárban, néhány hónapig térségmenedzserként tevékenykedett.
1996-tól Hargita Megye Tanácsának tagja, a 2001–2014 időszakban annak alelnöke volt településrendezési, beruházási és gazdasági feladatkörökkel. 2014 májusától Hargita megye alprefektusa is volt néhány hónapig, 2014 júliusa és decembere között prefektusi tisztséget töltött be. 1995–1997 és 1999–2003 között az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének alelnöke, 2005–2009 között elnöke, ebben az időszakban egyéves mandátumra a Szövetségi Állandó Tanács tagja. Jean-Adrian Andrei leváltását követően 2019-ben alprefektusként látta el a prefektusi teendőket. 2021 márciusa óta Marius Țepeluș és Petres Sándor is alprefektusként tevékenykedett, majd Szabó Zsolt szeptemberi leváltása után mostanig előbbi alprefektusként látta el a prefektusi feladatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?