Lerövidítenék a törvények alkotmányosságáról szóló döntések határidejét

Az alkotmánybíróság a vonatkozó kérés regisztrálásától számított legtöbb 45 napon belül döntsön a törvények alkotmányosságáról – erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelyet kedden nyújtott be Alexandru Kocsis liberális képviselő.

A tervezet azokra a jogszabályokra vonatozik, amelyekre a kihirdetés előtt kér előzetes normakontrollt az államfő, a két ház elnökének egyike, a kormány, a legfelsőbb bíróság, a nép ügyvédje, illetve legkevesebb 50 képviselő vagy 25 szenátor.

A kérés benyújtásától számított legtöbb 15 napon belül az alkotmánybíróság elnöke kitűzi a tárgyalás napját. Azért, hogy a határidőt tartani lehessen, a kitűzött napon a tárgyalást megtartják akkor is, ha nem érkezett be minden érdekelt fél álláspontja – részletezi a jogszabálytervezet.

Az indoklás szerint a törvény azt szolgálja, hogy gyorsan rendeződjenek a jogszabályok előzetes alkotmányossági vizsgálatai. Erre azért volt szükség, mert korábban „semmilyen határidő nem létezett” abban a tekintetben, hogy mikor kell megtárgyalni azoknak a törvényeknek az esetét, amelyeknél alkotmányossági kifogások merültek fel.

(Címlapkép: Agerpres)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?