Lemond Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat vezetője

Eduard Hellvig bejelentette hétfőn, hogy lemond a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségéről.

Sajtótájékoztatóján Hellvig rámutatott, elérte az igazgatói megbízatása átvételekor kitűzött szakmai célokat, így elérkezettnek látja az időt, hogy lezárja a SRI élén töltött életszakaszát.

Elmondása szerint döntéséről „nyíltan tárgyalt” az elmúlt hetekben Klaus Iohannis államfővel, akinek köszönetet mondott a munkája során nyújtott támogatásért. Ugyanakkor tájékoztatta döntéséről a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságot is.

Fotó: Agerpres

Lemondásának okait ismertetve Eduard Hellvig leszögezte, Romániában létezik egy „rossz szokás”: a hatalmon levők az utolsó pillanatig ragaszkodnak pozíciójukhoz, sok esetben csak akkor mondanak le róla, ha kényszerítik őket. „A demokrácia és a hatalmi ágak egyensúlyának szempontjából az az egészséges, ha a hírszerző szolgálatok vezetőinek megbízatása korlátozott ideig szól” – fogalmazott.

Rámutatott továbbá, meglátása szerint az sem tesz jót a demokráciának, ha egyazon személy hosszú időn át hozzáférést kap a titkosított információkhoz. „A polgárok és az állam is jobban jár, ha a SRI vezetői világosan meghatározott időközönként váltják egymást” – szögezte le. Hozzátette, úgy érzi, hatékony volt a munkája a SRI élén, egy új vezetői generációt nevezett ki, a SRI helyzete jelentősen jobb a nyolc-kilenc évvel ezelőttinél.

Azt mondta, a hírszerző szolgálatnak „jó jövője lesz”, ha sikerül távol tartania magát a múltbeli hibáktól és visszaélésektől és megmaradnia azon az úton, amellyel kivívta a belföldi, az európai uniós és a NATO-beli partnereinek tiszteletét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?