Labirintusban lehet kalandozni a Szent Anna-tónál

Székelyföld tengerszeme turistacsalogató látványosságnak is felfogható útvesztővel gazdagodott. Az ideiglenes labirintus létesítésének gondolata akkor fogalmazódott meg a gondnokokban, miután lekaszálták a Mohos tőzegláp melletti területet és rájöttek, hogy a felbálázott széna megfelelő az „építkezésnek”.

Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvivője a Maszol érdeklődésére kifejtette: pár éve, hogy foglalkoztatja egy hólabirintus építése a Szent Anna-tó környékén, de objektív okok miatt erre nem kerülhetett sor. „Ugyan nem voltam, de az interneten láttam, hogy milyen csodálatos a lengyelországi Zakopane hólabirintus. Úgy sikerült, hogy kevés hó lett az elmúlt időszakban, emiatt le kellett mondanunk annak megvalósításáról. Aztán most, miután a közbirtokosság lekaszálta a területet, annak elnöke, Szakács-Czont Márton jött az ötlettel, hogy csináljunk a szénabálákból labirintust. Négy nap alatt készült el, az ötleteléshez még a mesterséges intelligenciát is segítségül hívtuk” – magyarázta a civil szervezet ügyvezetője.

A bálalabirintusban akár versenyeket is lehet szervezni | Fotók: Pro Szent Anna

A labirintus ingyen látogatható, de szívesen fogadnak felajánlásokat. „Tavaszig, a következő vegetációs periódusig marad a bálalabirintus. A báláknak is van egy élettartamuk, a szabadban elég hamar tönkremennek. Addig viszont egyénileg és csoportoson is látogatható, szívesen fogadunk óvodás- vagy diákcsoportokat, akik számára – ha igénylik – akár érdekes versenyeket is szervezni tudunk. Október 30-ig a tó és környéke – így a labirintus is – 9-19 óra között látogatható, a téli programunk 10-18 óra között lesz. Ez érvényes a Mohos tőzeglápra is, ahol új pallót szereltünk fel, ami szélesebb a réginél és magasabban is van a talajtól, ezen a második vízszemig lehet felkeresni a különleges helyet” – tudtuk meg Dósa Elek Leventétől, aki a szerint hátravan még a 2500 négyzetméternél valamivel nagyobb labirintus információs táblákkal való felszerelése, illetve villanypásztorral való körbekerítése.

Drónos felvétel az útvesztőről

A medvék egyébként visszaszorultak napközben, ez annak köszönhető, hogy a tóparton tiltva van a fürdőzés mellett a piknikezés is, hiszen a turisták által hátrahagyott ételmaradék mágnesként vonzotta a nagyvadat.

Autóval nem lehet lehajtani a tóhoz: a mozgássérültek, kiskorúak, idősek stb. számára ingyen kisbuszt biztosít a civil szervezet bizonyos feltételek mellett.

Új tanösvény a Mohos tőzeglápban

Az ügyvivő hangsúlyozta: a több évtizeden át zajló, „ipari” méretű piknikezés és strandolás oda vezetett, hogy a tó állaga nagyon megromlott, az algák miatt posványosodni kezdett. „A tó és a láp egyedi a világon, a duplakráterben található természeti múzeumot meg akarjuk őrizni az utókor számára. Ha nem korlátozzuk a turisták tevékenységét, akkor ez a csoda menthetetlenül elveszik” – hangsúlyozta Dósa Elek Levente, aki arra bíztatja az érdeklődőket, hogy akár Kézdivásárhely, akár Sepsibükszád irányából keressék fel a látványosságot, az út ugyan továbbra sem a legjobb, de nem is rossz. A Pro Szent Anna Egyesület tevékenységét a Facebookon lehet figyelemmel követni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?