Kultúrát visznek a hátrányos helyzetű térségekbe

A kulturális minisztérium az országos helyreállítási terv (PNRR) révén 154 olyan projektet támogat, amelyek segítik a hátrányos helyzetű térségek lakóinak hozzáférését a kultúrához. A projekteket civil szervezetek dolgozták ki ötvenezernél kisebb lélekszámú települések számára, összköltségvetésük 7 millió euró.

A minisztérium pénteki közleménye szerint a támogatásokra az Országos Kulturális Alap igazgatósága két pályázatot hirdetett.

Illusztráció: Kulturális Minisztérium Facebook oldala

Az egyik felhívás egy kétéves kifutású programra vonatkozik, amelynek keretében az önkormányzat bevonásával megvalósított helyi kulturális rendezvények megszervezését támogatják. A beérkezett pályázatok kiértékelése után 72 finanszírozási szerződést kötöttek, amelyeknek megfelelően a civil szervezetek 105 ötvenezernél kisebb lélekszámú településen szerveznek kulturális eseményeket, összesen mintegy 3500 személy részvételével.

A második pályázati kiírás olyan kísérleti program támogatására irányul, amely a kultúrán keresztül segíti elő az oktatást. Ebben 82 közoktatási intézmény vesz részt, körülbelül 2500 gyermek bevonásával.

A nyertes pályázókkal még idén márciusban megkötötték a finanszírozási szerződéseket, jelenleg mind a 154 projekt a megvalósítás szakaszában van - közölte a kulturális minisztérium. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?