Kötetlenül, őszintén, rövidnadrágosan – két év szünet után újra megszervezik a Tusványost

Van, ami örök – ezzel a mottóval tér vissza két év kényszerszünet után a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A 31. alkalommal, július 19–24. között megszervezett Tusványoson a közéleti politikai témák mellett helyet kapnak a magyar kulturális értékek, gazdasági témák és természetesen a magyar nemzetpolitika aktualitásai is. Hagyományosan jelen lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint a magyarországi és romániai politikum és közélet számos képviselője is.

Két év kihagyás után újra megszervezik az egykor Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor néven elindult nagyszabású eseményt, amely ma már egyszerűen a Tusványos nevet viseli. Az idei tábor eseményeiről, újdonságairól a szervezők hétfőn Csíkszeredában tartottak sajtótájékoztatót.

Mint elhangzott, újdonság, hogy a nagyszínpadot a Petőfi 200 emlékév alkalmából Petőfi színpadnak nevezték el. A tábor nyitó nagyszínpadi koncertjét jövő kedden a Tranylvanium együttes adja majd, őket követi Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda. A hét folyamán a Petőfi színpadon fellép a Margaret Island, a Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir, a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, a koncertek sorát Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast zárja.

A tábor szervezésében 47 partner vesz részt, akik 27 programhelyszínen, sátorban mutatják be programjaikat. Mintegy 400 programpont várja a résztvevőket, körülbelül 250 szervező dolgozik az események zavartalan lebonyolításán – tudtuk meg. A 27 sátor több tematika köré csoportosul: nemzetpolitikai-, közéleti sátor várja az érdeklődőket, gazdasági-, mezőgazdasági témákat is feldolgoznak a különböző helyszíneken.

Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke elmondta: a szervezet 2008 óta az esemény egyik főszervezője. A MIT neve az elmúlt több mint egy évtizedben összeforrt a Tusványossal. A Tanács tagszervezetei, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület és az Udvarhelyi Fiatal Fórum önkéntesei alkotják a Tusványos szervezői csapatát. Ifjúsági, kulturális, irodalmi, szórakoztató jellegű sátor is több lesz, valamint külön helyszíneket kap a népi kultúra is. Lesz színházi sátor is a Kárpát-medence különböző magyar színházainak közreműködésével. A gasztronómia és a borkultúra is külön helyszínt kapott, kilenc borász mutatja be termékeit Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról. Megjelennek a legfontosabb magyar egyetemek is, és a vallásos témák is helyet kapnak, ahogyan a család, nevelés témakörei is.

A szerző felvétele

Nagy hangsúlyt kapnak az idén a sport témájú események is, amelynek kiemelt helyszíne a Buzánszky Jenő Sportterasz lesz, ez új helyszín lesz a fesztiválon. Itt a különböző sportos témákban tartanak előadásokat a versenysportot és a tömegsportot is érintve sportvezetők, sportolók részvételével.

Sándor Krisztina programfelelős, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke kiemelte: a két év szünet után visszatérő rendezvény főszervezői a ”Valami örök” mottó választásával azt szeretnék jelezni, hogy bár volt egy világjárvány, úgy tűnik, egyelőre sikerült annyira legyőznünk, hogy az idei nyár úgy teljen, ahogyan az 2019 nyaráig megszokott volt.

„Bár sok minden átalakult az életünkben, úgy éreztük, hogy mégis van, ami örök és ezzel a mottóval kicsit visszatérhet egy régi nyár a jól ismert Tusványossal és minden mással. Ugyanakkor a jelmondat arról is szól, hogy vannak örök értékek az ember életében és a politikának is ezeket kell tükröznie. Tusványos olyan meghatározó közéleti, politikai folyamatot jelent Erdélyben és a Kárpát-medencében, amelyre origóként is tekintünk” – fogalmazott a programfelelős. Hozzáfűzte: az elmúlt 30 évben nagyon sok olyan nemzetpolitikai ötlet és terv született, amelyek következményei hatással vannak az erdélyi és Kárpát-medencei magyarság életére.

Fotó: Tusványos/Facebook

Sándor Krisztina azt is hangsúlyozta: Tusványos a szomszédban zajló háború árnyékában úgy tér vissza, hogy lehetőséget biztosít a mindenkori párbeszédre annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a viszály, a háború, a féltékenység. „A párbeszédre és békességre való törekvés is örök” – tette hozzá. Mint hangsúlyozta: Tusványoson meghatározó politikai, közéleti szereplők vannak jelen minden évben, akik találkoznak egymással, az érdeklődőkkel és a sajtóval is, teszik ezt kötetlenül, őszintén, „rövidnadrágosan”.

Az EMNT ügyvezetője arra is rámutatott, hogy a közéleti jellegén túl a rendezvény erősödő kulturális kínálatot is felsorakoztat. Színház, irodalom, zene, tánc többféle műfajban jelen lesz, ahogyan a tömegkultúra és a rétegműfajok is helyet kapnak a programkínálatban.

A közéleti témákat négy nagy tematika köré csoportosították – osztotta meg Sándor Krisztina. Az egyik a háború témaköréhez kapcsolódóan fogalmaz meg kérdéseket. A második kiemelt témakör a gazdaság kérdései, a gazdasági válság jelensége. A harmadik a politikát helyezi a középpontba, elsősorban Európa térségét fürkészi szakértők és politikusok részvételével, míg a negyedik témakörbe tartozik minden, ami nemzetpolitika.

Mint a programfelelős elmondta: a tábor visszatérő vendégei között köszönthetik majd az alapító, kezdeményező Németh Zsoltot és Toró T. Tibort. Ugyanígy hagyományosan szombaton zajlik Németh Zsolt moderálása mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke nagyszínpadi beszélgetése.

„Jelentős részvétel várható a magyar kormányzat részéről miniszteri, államtitkári szinten is. Biztosan itt lesz Csák János, Gulyás Gergely, Nagy István, Varga Mihály, Varga Judit. Több államtitkár, miniszteri biztos, főosztályvezető is jelen lesz, ahogy az elmúlt években megszokhattuk. Tusványos egy kicsit az ő találkozóhelyükké is vált, hiszen kiváló lehetőséget biztosít a magyar–magyar párbeszédre is” – osztotta meg Sándor Krisztina.  Hozzátette: erdélyi részről is jelen lesz a magyar politikai képviselet pártelnöki és miniszteri szinten is. Ellátogat Tusványosra Tánczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor is, ugyanakkor román politikusok részvételére is számítanak. 

Mindemellett magyarországi ellenzéki politikusok is meghívást kaptak, így az LMP és az MSZP képviselői is megoszthatják egymással gondolataikat. Keresztes László az LMP, Molnár Zsolt pedig az MSZP részéről vesz részt várhatóan az eseményen.

A 31. Tusványos kapuját július 19-én, kedden 8 órakor nyitják meg. Az előző évekhez hasonlóan a tábor 16 óráig ingyenes, a 16 óra után érkezőknek 30 lejes belépőt kell váltaniuk. A hetijegy 120 lejbe kerül, a tusnádfürdői lakosoknak és a 12 év alattiaknak a tábor ingyenes. A sátorhely 30 lejbe kerül naponta, egész hétre pedig 120 lejért lehet megváltani. A részletes program hamarosan elérhető a rendezvény honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?