banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Korlátozó intézkedések bevezetését lengette be Klaus Iohannis államfő

Korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló tanácskozásra hívta össze szerdára az államfő a koronavírus-járvány megfékezésében illetékes kormányzati tisztségviselőket.

Klaus Iohannis ezt az elnöki hivatalban tartott keddi sajtónyilatkozatában jelentette be. A tanácskozás összehívását azzal indokolta, hogy már csak „egyértelmű korlátozó intézkedések” bevezetésével lehet mérsékelni a fertőzések terjedését.

Klaus Iohannis államfő drámai hangvételű sajtótájékoztatón sorjázta a keddi - a pandémia kezdete óta legsötétebb - nap „eredménylistáját”:
  • 18 863 - ennyien fertőzödtek meg az elmúlt 24 óta alatt koronavírussal. „18 863 ember szíve ver mától azzal a félelemmel, hogy megfertőződtek COVID-19-cel, amit a családtagjaiknak és szeretteiknek is tovább adhatnak”. 
  • 574 - ennyien hunytak el az elmúlt 24 órában. „Ez nem egy egyszerű szám. 574 honfitársunk szíve mától már nem ver, mert elvesztették a küzdelmet ezzel a gyilkos vírussal. Emberek, akik alig pár héttel korábban örültek az életnek, jövőt terveztek”. 
  • 1805 - ennyien vannak intenzív osztályon. „Percről percre harcolnak minden egyes lélegzetért”

Mint fogalmazott, az újonnal megfertőzöttek, az elhunytak és élet-halál harcot vívók mellett több millió honfitársunk élete változott meg - sok esetben visszafordíthatatlanul - a pandémia miatt. A kórházak telítődtek, az intenzív osztályok már nem tudnak megbírkózni a betegek áramlatával, az orvosok kimerültek. „Ez a rémálom is bizonyítja, hogy a negyedik hullám sajnos a vártnál agresszívebb és a legpesszimistább előrejelzéseket is meghaladta. Iohannis szerint hibás, túl lassú volt az oltási kampány. Mint mondta, a felelősök keresése helyett elérkezett az ideje annak, hogy zárjuk sorainkat annak érdekében, hogy sikeresen túl legyünk ezen a nehéz helyzeten. 

Klaus Iohannis azt is bejelentette, hogy külföldi segítséget kért a pandémia elleni harcban és hálás  minden államnak, aki bárminemű segítséget nyújt. 

„Az oltás az egyetlen megoldás, ezt láthatjuk azokban az országokban, ahol magas átoltottság mellett radikálisan lecsökkentek a fertőzési, elhalálozási számok. Ennek kell a legfőbb érvnek is lennie azok számára, akik szándékos félrevezetési szándékkal, vagy tudatlanságból megkérdőjelezik a vakcinákat, és ezzel indirekt módon felelősek embertársaik szenvedése miatt” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: az összeesküvés-elméletek és álhírek rendkívül ártalmasak, ugyanis sokat elutasítják miattuk az oltást, ami a valóságban megmentheti az életüket.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?