Könnyítené az új miniszter az immunizálást a háziorvosi rendelőkben

A háziorvosi rendelőkben való immunizálást megkönnyítő sürgősségi kormányrendelet-tervezetet terjeszt elő az egészségügyi tárca a következő kormányülésen – jelentette ki szerdán a frissen beiktatott egészségügyi miniszter.

A hivatali eskütételt követő sajtótájékoztatóján Ioana Mihăilă úgy vélte, lehetővé kell tenni az oltásokhoz való hozzáférést azok számára is, akik ez idáig kívül estek a hatósugáron. A háziorvosok bebizonyították a korábbi oltási kampányokkor, hogy akkor lesz sikeres az akció, ha az oltásokat könnyen elérhetővé teszik a közösségek számára, emiatt meg kell könnyíteni az immunizálási eljárást a háziorvosi rendelőkben – mutatott rá.

„Minden lehetséges erőforrást fel kell használnunk az elkövetkező hónapokban a lakosság immunizálása érdekében, mivel csak így fog csökkeni a koronavírus miatt orvosi ellátásra szoruló emberek száma” – mondta Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă rámutatott, a járványkezeléssel párhuzamosan három fő célkitűzésre koncentrál az általa vezetett tárca: az uniós alapok lehívására és felhasználására; az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására, valamint a kórházmenedzsment reformjára.

„Jól felkészült embereknek kell betölteniük a vezető tisztségeket, a hozzáértés, képzettség megkövetelése nem csupán egy szeszély” – fogalmazott. Hozzátette, folytatják a versenyvizsgákat a megyei egészségbiztosítási pénztárak vezető tisztségeinek betöltésére, és versenyvizsgákat hirdetnek minden más menedzseri tisztségre is.

Meglátása szerint az elhibázott menedzsment és az egészségügyi ellátás különböző szintjei közötti összehangolás hiánya vezetett az olyan helyzetekhez, mint amilyen a Foişor kórháznál állt elő. „Történelmi esélyünk van arra, hogy a következő időszakban orvosolni tudjuk ezen problémák legalább egy részét” – hangsúlyozta.

Rámutatott, szükségesnek tartja az átszervezést és a munka hatékonyabbá tételét mind a minisztériumnál, mind a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál, továbbá nagy hangsúlyt fektet arra, hogy „hivatalból” tegyenek közzé minden közérdeklődésre számot tartó adatot.

(Címlapkép: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?