Klímapert indítottak az állam ellen: Ciucă, Tánczos Barna és Virgil Popescu megbírságolását kérik

Beperelte kedden a Declic Közösség a román államot a klímaváltozást ellensúlyozó intézkedések elmulasztása miatt. Keresetében a civilszervezet többek között a kormányfő, a környezetvédelmi és az energiaügyi miniszter megbírságolását kéri.

Közleménye szerint a Declic a Kolozs megyei táblabíróságon indította el a román állam elleni pert. Képviselői arra kérik az igazságszolgáltatást, hogy kötelezze a kormányt az éghajlatváltozást ellensúlyozó konkrét intézkedések megtételére.

A Declic egy korábbi tüntetésen | Fotó: a szervezet Facebook-oldala

A civilszervezet azzal érvel, hogy a kormány tétlensége sérti az állampolgárok jogát az élethez és a magánélethez, a tulajdonhoz, a tisztességes megélhetéshez, az egészséges és fenntartható környezethez. „Az államnak kötelessége egészséges és fenntartható jövőt biztosítani valamennyi polgár számára” – olvasható a keresetben.

A Declic ugyanakkor arra a kéri a bírákat, hogy kötelezzék Nicolae Ciucă kormányfőt, Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert és Virgil Popescu energiaügyi minisztert a bruttó minimálbér egyötödének megfelelő bírság naponkénti kifizetésére „a kitűzött célok eléréséhez szükséges intézkedések tényleges elfogadásáig”.

Közleménye szerint a per révén a civilszervezet azt szeretné elérni, hogy az igazságszolgáltatás kötelezze a román államot az üvegházhatású gázok 2030-ig történő 55 százalékos csökkentéséhez szükséges intézkedések megtételére, növelje 2030-ig 45 százalékra a megújuló energiaforrások részarányát a hazai energiafogyasztásban, és szintén 2030-ig növelje 13 százalékkal az energiahatékonyságot.

A Declicéhez hasonló perek már indultak Európában. Franciaországban, Hollandiában és Írországban a civilszervezetek bírósági úton elérték, hogy a kormány hatékony intézkedéseket tegyen a klímasemlegesség eléréséért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?