banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Klaus Iohannis: itt az ideje a mérhető eredményeknek

„Atipikus” kormánya van jelenleg Romániának – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson elhangzott beszédében.

Iohannis kifejtette, a világjárvány nemcsak súlyos egészségügyi válságot idézett elő, hanem a bizalom válságát is, hiszen az álhírek és félretájékoztatások tovább szították az amúgy is érezhető társadalmi feszültséget.

„Az utóbbi hónapok eseményei ráadásul a politikai szféra iránti bizalmatlanságot is fokozták. Ezért a politikai osztály egészének nemcsak felelőssége, hanem kötelessége is, hogy az állampolgárok bizalmát tettekkel és teljesített ígéretekkel nyerje vissza, nem üres szándéknyilatkozatokkal, amelyek ma már nem meggyőzőek. Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak. Jelenleg atipikus megoldásunk van az ország kormányzására, amely azt a célt szolgálja, hogy Románia sikerrel átmenjen ezen a történelmi megpróbáltatáson. Ugyanakkor ezáltal lehetőség nyílik, hogy a politikusok megmutassák: megvan bennük az érettség ahhoz, hogy a román állampolgárok érdekeit helyezzék előtérbe, akár nehéz, személyes és doktrinális kompromisszumok árán is” – húzta alá Iohannis.

Fotók: Presidency.ro

Az államfő hangsúlyozta, a politikai szféra alapvető célja Románia demokratikus és európai jövőjének biztosítása, az állam stabilitása és megfelelő működése kell hogy legyen, és ezt csak konszenzussal lehet elérni. „Bízom benne, hogy a dolgok működni fognak, és az eredmények nem fognak sokáig váratni magukra” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a Covid-világjárvány egyszer véget fog érni, és addig Romániának fel kell készülnie arra, hogy behozza a még mindig jelentős lemaradást Nyugat-Európával szemben. Ehhez közös munkára, a közös célok szem előtt tartására, szolidaritásra van szükség.

„Mint múltunk oly sok meghatározó pillanatában, most is megvannak az erőforrásaik, az eszközeink és az akaratunk a sikerhez. Ezért arra kérem Önöket, hogy reménykedve tekintsenek a jövőbe!” - zárta beszédét Iohannis.

Az oltás fontosságát is hangsúlyozta

Aggodalom és szenvedés nyomja rá a bélyegét az idei nemzeti ünnepre a Covid-19 világjárvány miatt - mondta Klaus Iohannis államfő.

„December elseje a szolidaritásról, a közös célok körüli összetartásról, az ezeket lehetővé tevő sikerekre és áldozatokra való emlékezésről szól. December elsején azonban a történelmünk során felbukkanó nehézségekre is emlékeznünk kell, azokra az időszakokra, amikor elveszettnek tűnt minden remény” – mondta az elnök.

Mint kifejtette, a Covid-19 világjárvány miatt aggodalom és szenvedés nyomja rá a bélyegét az idei nemzeti ünnepre, hisz sokan elvesztették valamely családtagjukat. „Együttérzéssel gondolok azokra a gyászoló családokra, akiknek valamely rokona elvesztette a harcot a betegséggel szemben. A szenvedőknek, a kórházakban fekvő betegeknek bátorító üzenetet küldök, mielőbbi és teljes felépülést kívánva nekik” – mondta Iohannis.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy a Covid-19 elleni oltás jelenti az egyetlen utat a normalitás felé.

Ugyanakkor hangot adott az egészségügyi személyzet iránti tiszteletének és hálájának. „Önök, orvosok és mentősök, asszisztensek és ápolók, mentősofőrök és önkéntesek, önök nemcsak másokat szolgálnak, hanem ugyanakkor visszaadják a társadalmunk erejébe vetett hitünket” – fogalmazott az államfő.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?