banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Klaus Iohannis a hivatalában fogadta a brit trónörököst

A romániai látogatáson tartózkodó Károly walesi herceget fogadta szerda délután a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő.

Klaus Iohannis és Charles herceg | Fotó: presidency.ro

Megbeszélésükön a román elnök gratulált Károly hercegnek II. Erzsébet brit uralkodó platina-jubileumához, és méltatta a brit–román stratégiai partnerséget, rámutatva, hogy a Nagy-Britanniában élő népes román közösség „élő kapocsként” járul hozzá a két ország kiváló kapcsolataihoz.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán Iohannis tájékoztatta Károly herceget az ukrajnai menekülteknek nyújtott román segítségről és a nemzetközi adományok célba juttatását segítő suceavai humanitárius logisztikai központ működéséről. A megbeszélésen a klímavédelemre, a Romániában egyedülálló biodiverzitás megőrzésének szükségességére, és az ifjúság környezettudatos nevelésének ügyére is kitértek.

A román királyi ház tájékoztatása szerint Károly herceg szerdán Margit hercegnőt, a Román Korona Őrét és férjét, Radu herceget is felkeresi a bukaresti Erzsébet-palotában, majd közösen látogatnak el a Romexpo kiállítási központba, ahol ukrán menekülteket befogadó központ működik.

A brit trónörökös 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkeresi, de a koronavírus-járvány miatt most négy év kihagyás után látogatott Romániába.

A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon (Valea Zălanului) és a Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) van háza, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?