banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kezdődik az állomás környéki tó rendbetétele Sepsiszentgyörgyön

Az évek óta elhanyagolt állapotban lévő sepsiszentgyörgyi, állomás környékirendbetéelének munkálatai ezen a héten a régészeti ásatásokkal kezdődnek. Ez az előfeltétele annak, hogy elindítsák a tó és környéke felújítását és modernizálását tájékoztatott Antal Árpád polgármester.

Az elöljáró abban bízik, hogy a régészek két hónapon belül befejezik az ásatásokat és a terület feltárását, s még a nyár folyamán elkezdődhet az elhanyagolt állapotban levő tó rendbetétele.

Mint ismert, az Állomás negyedbeli mesterséges tavat negyven éve három hektáros területen hozták létre az Olt folyó szomszédságában. A mesterséges tavon néhány évtizeddel korábban még csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Miután annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, a tavat végleg lecsapolták.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat két éve hirdetett ötletpályázatot, amelyre 12 korszerűsítési terv érkezett. A győztesként kiválasztott terv célja a tó rendbetétele és mellette egy szabadidős és sportolásra alkalmas övezet létrehozása. Ennek megvalósítása 18 millió lejbe kerül, amit uniós pályázati pénzből finanszíroznak. A Regionális Operatív Programból hívnak le pénzt a használaton kívül levő zöldövezetek hasznosítására, aminek egyik feltétele, hogy a terület tíz százaléka beépüljön, sétányokat, futópályát alakítsanak ki, vagy játszóteret építsenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?