Késik a bértörvény – pedagógus-sztrájkkal kezdődhet az új tanév

Még mindig nincs kész az egységes bértörvény, noha a kormány azt ígérte a pedagógusoknak, hogy július 15-re véglegesítik. Azóta több mint egy hónap telt el, és a tervezetről még mindig csak egyeztetések zajlanak. Ha a kormány nem teljesíti a vállalását, újrakezdődhet a tanárok sztrájkja.

A pedagógusok figyelmeztetnek, hogy ha nem látják, hogy az új törvény tartalmazza szeptember 1-jétől a megígért béremelést, ismét az utcára vonulnak. Mint ismert, májusban három hétig szünetelt a tanítást.

Illusztráció: Adobe Stock
Anton Hadăr, az Alma Mater
szakszervezet vezetője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a szakszervezetek három héttel ezelőtt elküldték a kormánynak a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó pedagógusok és kisegítő személyzet bércsomagjáról szóló változatukat.

„Van egy másik kategória is – az adminisztratív technikai személyzet – számukra nem született megoldás. Erre három forgatókönyv van, a mi változatunk tiszteletben tartja azt, amit a tárgyalásokon megbeszéltünk. Megfontoltuk azt a variánst is, hogy a bónuszokat beépítjük a fizetésekbe, különösen a hátrányos helyzetű környezetben dolgozó alkalmazottak esetében. Nagyon nehéz 20%-ra korlátozni az emeléseket. Nem láttunk végleges formát, nem folytattunk tárgyalásokat. Budăi munkaügyi miniszter elment, jött Bucura-Oprescu, akivel soha nem egyeztettünk a bérekről. Ha a törvény nem kerül a parlamentbe szeptember 1-jén, akkor a kormány megszegi a vállalását. Még két hét van hátra, kevés a remény, hogy addig véglegesítik a tervezetet. Fennáll tehát az újabb munkakonfliktus veszélye. Aggódva gondolunk az iskolai és egyetemi év kezdetére. Ha nem születik megállapodás, a konfliktus folytatódni fog, pedig nem szép tüntetésekkel kezdeni a tanévet" – mondta a szakszervezeti vezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?