Kelemen Hunor 15-16 százalékos nyugdíjemelést tartana helyesnek

Helyesnek tartana egy 15-16 százalékos nyugdíjemelést Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke, aki szerint a döntéshozók erkölcsi kötelessége megoldást találni a nyugdíjasok támogatására, mivel ők a legkiszolgáltatottabb társadalmi kategória.

Az RMDSZ elnöke az Europa FM-nek nyilatkozva kedd este cáfolta, hogy megosztja a kormánykoalíciót a nyugdíjemelés kérdése. Közlése szerint zajlanak erről az egyeztetések, és a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés tervezetének véglegesítésekor derül ki, hogy milyen mértékben növelik januártól a nyugdíjakat.

Arról, hogy az országos helyreállítási terv szerint az éves nyugdíjkiadások nem haladhatják meg a GDP 9,4 százalékát, Kelemen Hunor elmondta, hogy az úgynevezett speciális nyugdíjak miatt van szükség ennek a korlátnak a felülvizsgálatra. „A 9,4 százalékba már nehezen fér bele a bírák, a katonák, a pilóták és a diplomaták juttatása” – magyarázta.Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes | Fotó: Agerpres

A speciális nyugdíjakkal szerinte az a legnagyobb gond, hogy nem egy egységes elven, hanem kategóriánként eltérő törvényeken alapulnak. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ már jó ideje sürgeti egy egységes nyugdíjazási elv alkalmazását azoknak a közszolgálati dolgozóknak az esetében, akikre a munkaéveik során különböző tilalmak és összeférhetetlenségi szabályok vonatkoztak. Az RMDSZ elnöke kifejtette: a speciális nyugdíjaknak az a lényege, hogy kompenzálja ezeket a „megszorításokat”. Ez a magyarázata annak, hogy a közszférában dolgozók nagyobb juttatásban részesülnek, mint amennyi a hozzájárulásuk alapján megilletné őket.

Mint mondta: a bírákra és ügyészekre, katonákra, rendőrökre, diplomatákra, politikusokra vonatkoznak különböző összeférhetetlenségi szabályok, ezért „jár nekik” speciális nyugdíj. Szerinte esetükben is a hozzájárulás elvéből kellene kiindulni a nyugdíjuk megállapításakor, és arra kellene egy egységes elvet kidolgozni, hogy ezen felül mekkora juttatásra legyenek jogosultak. Fontos lenne azonban, hogy a speciális nyugdíj ne haladhassa meg a kedvezményezett korábbi fizetését – tette hozzá.

Kelemen Hunor szerint a speciális nyugdíjak szabályozásakor figyelembe kellene venni azt is, hogy a kedvezményezett kategóriákhoz tartozó személyek már nagyon korán, 48-50 éves korukban vonulnak nyugállományba. Úgy vélekedett: az lenne a helyes, hogy ugyanúgy ne illesse meg őket teljes összegű nyugdíj, mint ahogy többi korengedményes nyugdíjast sem. Az RMDSZ elnöke hozzátette, hogy már augusztusban javasolta a koalíciónak, hogy dolgozzanak ki törvénytervezetet azoknak a közszolgálatban dolgozóknak a nyugdíjáról, akikre különböző összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. Hozzátette, hogy ez a munkaügyi minisztérium feladata. Úgy vélekedett, hogy a törvényt még ebben az évben el kell fogadni, mert az országos helyreállítási terv szerint a speciális nyugdíjakat 2022 végéig szabályozni kell.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?