Karácsonyra lehet költségvetés, rosszabb esetben január végén

Vagy december 24-ig, vagy január végén fogadják el a 2022-es állami költségvetésről szóló törvényt – nyilatkozta hétfőn a Marcel Ciolacu, a kormány legnagyobb tagjának számító Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Ciolacut arról faggatták az újságírók, van-e esély arra, hogy még a téli ünnepek előtt elfogadja a parlament a jövő évi büdzsét. A szociáldemokrata vezető – aki egyben a képviselőház elnöke is – azt mondta, hogy tudomása szerint a pénzügyminiszter megkapta a minisztériumoktól a 2022 költségvetéssel kapcsolatos igényléseket. Mint mondta, szerepel a téma a koalíciós pártok hétfői ülésének napirendjén, de ha szükség lesz rá, kedden is, szerdán is tanácskoznak róla, hogy még december 24. előtt véglegesítsék a tervezetet.

„Két lehetőség van: vagy december 24-ig fogadjuk el, ha mindent sikerül véglegesíteni, beleértve az európai alapokat is, vagy január végén egy rendkívüli ülésszak keretében" – hangsúlyozta Ciolacu.Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres

Sorin Grindeanu kormányfő-helyettes és szállításügyi miniszter, a PSD első alelnöke azt szeretné, ha a jövő évi költségvetés-tervezetet „alaposan megvitatnák” az elfogadása előtt. Grindeanu a szállításügyi minisztériumnak arról a kéréséről is beszámolt, hogy a tárca beruházásokra szánt kerete jövőre nőjön meg 9 milliárd lejre, figyelembe véve, hogy 2022-ben nagyon sok projektet fognak aláírni, amelyeknek túlnyomó része részben európai alapokból valósul majd meg. Mindezeket azonban alaposan át kell beszélni a pénzügyi minisztériummal, és ez időt igényel – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Florin Cîţu, a második legnagyobb kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke megerősítette, hogy a koalíciós pártok vezetői a jövő évi költségvetésről is tárgyalni fognak hétfői ülésükön. A volt miniszterelnök leszögezte, az államháztartási törvény kidolgozása a pénzügyminiszter és a kormányfő felelőssége, a koalíciós pártok vezetőit elsősorban az érdekli, hogy ne lépjék túl a megszabott makrogazdasági paramétereket, illetve, hogy az elkezdett projektek, reformok megkapják a szükséges finanszírozást.

„Meggyőződésem, hogy a kormánynak vannak erőforrásai és kapacitása a költségvetés véglegesítésére. Mi december 23-ig itt vagyunk. Ha szükséges, a parlament december 25. után is dolgozik" – magyarázta. A liberális pártelnök egy esetleges januári rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását sem tartja kizártnak, ha addig nem sikerül elfogadni a tervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?