Kánikula: Erdély nagy részén is másodfokú riasztás van érvényben – Csak a tengerparton elviselhető a hőmérséklet

Az egész országban – Tulcea és Konstanca tengerparti területei kivételével – szombaton sárga, narancssárga és vörös jelzésű, azaz első-, másod- és harmadfokú riasztás van érvényben a hőség miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Bánságra, a Körösvidék déli részére és Erdély nagy részére is. Itt a legmagasabb hőmérsékleti értékek általában 34 és 37 fok között alakulnak.

A meteorológusok elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki a hőség és az általa okozott kellemetlenségek miatt. „A kánikula folytatódik Máramarosban, a Körösvidék északi részén, Észak-Erdélyben, de kiterjed Moldvára, Kelet-Munténiára és a kontinentális Dobrudzsára is. Általában 32 és 34 fok közötti maximum-hőmérsékleteket mérnek majd. A hőmérsékleti kellemetlenségek magasak lesznek, a hőmérséklet-páratartalom mutató (TIU) pedig a kritikus 80 egység körüli határérték körül lesz” – közölték a meteorológusok, írja a news.ro.

Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Helyenként a hegyvidéken, valamint a nyugati, északi és középső régiókban a déli óráktól kezdve légköri instabilitásra is kell számítani.

Másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki tartós kánikula, perzselő hőség, a hőség okozta kellemetlenségek miatt a Bánságra, a Körösvidék déli régiójára, Erdély nagy részére, valamint helyenként Olténiára és Munténiára. „A legmagasabb hőmérsékleti értékek általában 34 és 37 fok között várhatók, perzselő lesz a hőség, a hőmérséklet-páratartalom mutató (ITU) pedig meghaladja a kritikus 80 egységet” – tájékoztat az ANM. Helyenként trópusi éjszakára kell számítani, a minimumhőmérséklet 20 fok körül mozog majd.

Fotó forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM)

Öt megyében szombaton részben vagy egészen harmadfokú (vörös) figyelmeztetés van érvényben, a tartós és intenzív hőhullám miatt, a hőség okozta kellemetlenségek különösen erősek.

„Dolj, Olt, Teleorman és Vâlcea déli részén, valamint Argeș megyében tartós és intenzív lesz a kánikula, a hőmérséklet már a negyedik egymást követő napon különösen magas itt. A legmagasabb hőmérséklet 38-39 fok lesz, a legalacsonyabb pedig 20 fok körül alakul (trópusi éjszakák lesznek). Perzselő melegre kell készülni, a meleg okozta diszkonfortérzetre, a hőmérséklet-páratartalom index (TIU) pedig meghaladja a kritikus 80 egységet” – jelentették be a meteorológusok.

Az ANM szerint vasárnap folytatódik a kánikula, de intenzitása csökken a Bánságban, Dél-Erdélyben és Moldova középső részén. Ezekben a régiókban a maximumhőmérsékletek általában 31 és 33 fok között várhatók. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?