Július elsejétől Romániában is letölthető az uniós Covid-igazolvány

Az uniós digitális koronavírus-igazolványt július 1-jétől lehet majd letölteni Romániában a certificat-covid.gov.ro internetes oldalról – nyilatkozta hétfőn Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

A szakpolitikus rámutatott, a certificat-covid.gov.ro oldalon (amely egyelőre nem működik) létre kell hozni egy fiókot, majd a megadott e-mail címre érkező linkre kattintva tölthető le a koronavírus elleni védettséget igazoló egyésges, európai uniós igazolvány. Azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, családorvosuk vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság segítségével juthatnak hozzá a dokumentumhoz.

A szakember hozzátette, létre fognak hozni egy hívóközpontot, amelyen jelezni lehet majd az esetleges problémákat, kivételeket, sajátos helyzeteket. Ugyanakkor július 1-jétől lesz egy hathetes átmeneti időszak, amely alatt mind a „klasszikus" oltási igazolvány, mind a digitális igazolvány használható lesz.Illusztráció | Adobe Stock-fotó

Baciu nyomatékosította, az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetésével a cél az országok közötti mozgás megkönnyítése, a határátlépés egyszerűsítése. Az igazolvány – amely bizonyítékul szolgál arra, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy átesett a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy tesztet végeztetett, amelynek negatív lett az eredménye – tartalmazni fog egy, a hitelességét szavatoló QR-kódot, így a határnál csak ezt kell beolvasni, nem lesz szükség további ellenőrzésekre a dokumentumok hitelességét illetően.

A „vakcinaútlevél” nem helyettesíti az útiokmányokat, személyazonossági igazolványt vagy útlevelet.

Kapcsolódók

Kimaradt?