banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Jövő héten folytatódik a tanítás – noninvazív teszteket kér az iskolákba a miniszter

Sorin Cîmpeanu azt kérte: mire a gyerekek visszatérnek a vakációról, legyen megoldva a noninvazív tesztek helyzete az iskolákban.

A tárcavezető emlékeztetett, a végzős évfolyamokon kívül a diákok május 5-én térhetnek vissza az iskolába, a záróvizsgák előtt álló tanulók május 10-én ülhetnek vissza az iskolapadokba. „Az lenne az ideális, ha ez a probléma (a noninvazív tesztek – szerk. megj.) megoldódna, mire a gyerekek visszatérnek az iskolába” – jelentette ki.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a miniszterközi bizottságot és az egészségügyi minisztert kérte, hogy tegyék lehetővé a noninvazív tesztelést az iskolákban. Cîmpeanu azzal érvelt a parlamentben tett nyilatkozatában, hogy egyre több európai államban folyamodnak a diákok noninvazív teszteléséhez.

Legutóbb Olaszország vezette be ezt az eljárást, amelyet Németországban, Ausztriában, Franciaországban is alkalmaznak. A noninvazív teszteket olyan tanulók esetében alkalmazzák, akik tüneteket mutatnak, vagy kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. A noninvazív teszt eredményét utólag PCR-teszttel teszik hivatalossá. Ez a módszer nagyon hatékony eszköznek bizonyul az iskolai egészségügyi biztonság szolgálatában – magyarázta a miniszter.

A noninvazív tesztek alkalmazásának metodológiáját még nem hagyta jóvá az Országos Közegészségügyi Intézet, az egészségügyi tárca vezetője azonban reményét fejezte ki, hogy az INSP „fontolóra veszi ezt a lehetőséget”.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?