Jóval fagypont alatti, közel mínusz három fokos hőmérséklet volt Csíkszeredában

A fagyosszentek időszaka ezúttal sem múlik el észrevétlenül Csíkban: csütörtök reggel mínusz 2,9 fokot mértek Csíkszeredában, ezzel a leghidegebb reggel köszöntött a csíkszeredaiakra országos viszonylatban is.

Cristina Blaga, a Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ munkatársa arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy fagypont alatti értékeket mértek Maroshévízen és Gyergyóalfaluban is. Mindkét településen mínusz 1,8 fokot mutattak a hőmérők.

A reggeli minimumot egyébként hajnali 5 óra körül jegyezték, közvetlenül napkelte előtt, ezt követően már elkezdett melegedni az idő, de zúzmara is képződött.Fotó: Gábos Albin

A meteorológus emlékeztetett, hogy Hargita megyében nem ritkák a májusi fagyok, mivel a vidék kedvez a hűvös időjárásnak. „Tiszta égbolt és magas légnyomás mellett, amikor éppen anticiklon halad át a hegyközi medencékben, lehűl a levegő, és a hőmérséklet jó eséllyel esik fagypont alá. A következő éjszaka (csütörtökről péntekre – szerk. megj.) várhatóan ismét fagypont körüli hőmérsékleteket mérhetünk. A következő időszakban azonban felmelegedésre számíthatunk” – fejtette ki a meteorológus.

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., május 13., május 14.), valamint Orbán napjának (május 25.) a közös elnevezése. A májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet leginkább ilyenkor sínyli meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?