Jóváhagyta a kormány az orosz antivírus szoftverek használatát tiltó törvénytervezetet

Elfogadta szerdai ülésén a kormány azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az Orosz Föderációból származó antivírus szoftverek beszerzését és használatát az állami intézményekben.

A kormány tájékoztatott, hogy a már beszerzett és/vagy felinstallált orosz vírusirtókat eltávolítják az állami informatikai rendszerekből a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, a kiberbiztonsági igazgatóság, a román hírszerző szolgálat (SRI) és a különleges távközlési szolgálat (STS) segítségével.

Illusztráció: Adobe Stock

Az intézkedésre azért van szükség, mert a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezet révén megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket. „Valamennyi uniós tagállamban az a tendencia, hogy ajánlásokkal vagy jogszabályokkal írják elő saját közintézményeik számára, hogy cseréljék le a vírusirtókat, ha azok közvetlenül vagy közvetve az Orosz Föderációból származnak, mivel fennáll a veszélye, hogy Oroszország felhasználja ezeket a szoftvereket egy kibertámadás során” – olvasható a kormány tájékoztatásában.

A tiltás az alkotmány 53. cikke értelmében ideiglenes jellegű: az Ukrajna ellen intézett orosz invázió ideje alatt hatályos, mindaddig, amíg alá nem írnak a felek egy békeszerződést vagy állandó tűzszüneti megállapodást, amely szavatolja Ukrajna területi integritását.

Sebastian Burduja kutatási, innovációért és digitalizációért felelős miniszter közölte, a kormány kérni fogja, hogy a parlament sürgősségi eljárásban döntsön erről a tervezetről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?