Jóváhagyta a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást

A kormány pénteki ülésén jóváhagyta az év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.

Kormányülés | Fotó: Agerpres„Év végéig biztosítottuk a kiadásokhoz szükséges forrásokat, és sikerült megoldást találnunk a CEC Banknál kialakult válság feloldására” – mondta a tárcavezető az ülés után. A pénzügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint az intézkedéssel 4,831 milliárd lejjel 84,905 milliárd lejre nő az idei költségvetési hiány, de GDP-arányosan a deficit 7,13 százalékos marad.

Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint több mint 2,7 milliárd lejjel toldják meg az általa vezetett tárca költségvetését. Budăi szerint ebből az összegből 1,2 milliárd lejt a nyugdíjak kifizetésére, 8,6 millió lejt bérekre fordítanak.

Továbbá másfél milliárd lejre van szükség a szociális juttatások kifizetésére, ebből 572 millió lej a gyermeknevelési pótlékra, 314 millió lej a fogyatékkal élők juttatásaira, 86 millió lej a gyermekgondozási díj kifizetésére, 269 millió lej a lakossági energiaszámlák kompenzálására, 251 millió lej a kiszolgáltatott fogyasztóknak szánt kifizetésekre megy majd el – derül ki a miniszter tájékoztatásából.

Kapcsolódók

Kimaradt?