banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jó nagy felzúdulást okoztak Andrei Marga kijelentései az ukrajnai háborúról

Elfogadhatatlannak nevezte vasárnapi közleményében a román külügyminisztérium Andrei Marga professzornak, a román diplomácia volt vezetőjének a kijelentéseit Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és annak hatásairól.

„Ezek a nyilatkozatok szöges ellentétben állnak az Oroszország Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és provokálatlan agressziójával kapcsolatos hivatalos román állásponttal, valamint a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó nemzetközi jogi alapelvekkel” – szögezte le a külügy.

Közleményében a tárca határozottan elutasította Andrei Marga álláspontját, amely „átveszi, bátorítja és terjeszti a rosszindulatú orosz narratívákat”. Ismételten hangsúlyozta, hogy Románia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Andrei Marga kijelentései ellen tiltakozott a bukaresti ukrán nagykövetség is. „Sajnáljuk, hogy egy európai és demokratikus állam volt minisztere olyan kijelentéseket tesz, amelyek megkérdőjelezik a nemzetközi jog alapelveit, különösen a határok sérthetetlenségét. Ezeknek az elveknek a teljes körű tiszteletben tartása képezi a kontinens biztonságának és stabilitásának az alapját. Az ilyen kijelentések semmilyen körülmények között nem elfogadhatóak. Ezek a megnyilvánulások különösen kirívóak egy olyan időszakban, amikor Ukrajna hősiesen védi függetlenségét és egész Európa biztonságát” – olvasható a nagykövetség vasárnapi közleményében.

Andrei Marga pénteken, egy Gyulafehérváron tartott könyvbemutatón azt mondta, hogy Ukrajna „természetellenes határokkal” rendelkezik, és területeket kell átengednie Oroszországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, illetve Romániának: Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát és Oroszországnak Donbászt és Krímet. „Ezek más országok területei. (...) Addig nem lesz nyugalom Európában amíg nem születik megállapodás Oroszország, Németország, Ukrajna és Kína között (az ukrajnai konfliktusról - szerk. meg). Ha nincs béke, a demokrácia szenvedni fog” - jelentette ki a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem volt rektora.

Andrei Marga 2012 májusa és augusztusa között külügyminiszter volt a Ponta-kormányban, 2012-2013 között a Román Kulturális Intézetet, 1997-2000 között pedig az oktatási tárcát irányította. A Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács évekkel ezelőtt megállapította róla, hogy együttműködött a román kommunista titkosszolgálattal.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?