banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Javaslat: eltörlik a gyerekek tesztkötelezettségét, mentesülnek a kijárási tilalom alól az oltottak

Megszüntetné a 6 és 12 év közötti gyerekek tesztelési kötelezettségét a 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségű településeken Florin Cîțu miniszterelnök – közölte a Digi24.ro.

A portál szerint a kormányfő azt nyilatkozta, hogy a csütörtöki kormányülésen döntenek arról, hogy a 18 órai boltzárat is csak 6 ezrelék felett vezessék be, a beoltottakra pedig nem vonatkozik majd az éjszakai kijárási tilalom.

Florin Cîțu azt mondta, hogy kérni fogja az Országos Vészhelyzeti Bizottságtól (CNSU) – amelynek egyébként ő az elnöke – a koronavírus-járvány terjedése ellen foganatosított intézkedések módosítását úgy, hogy a 3 és 6 ezreléknyi fertőzöttségű településeken, ahol bizonyos szolgáltatások igénybevételét védettségi igazoláshoz kötötték, a 6 és 12 év közötti gyerekeket, akiket még nem lehet beoltani, ne kelljen koronavírus-tesztnek alávetni (a 6 évnél kisebbektől eddig sem kértek semmit).

A múlt héten bevezetett határozat módosításra azért volt szükség, mert sokakban nemtetszést váltott ki, hogy különböző rendezvényekre vagy étterembe az egyébként beoltott szülők csak akkor vihették a 6 évnél idősebb, de 12 évesnél kisebb gyereküket, ha előtte teszteltették.Nem kell tesztet végeztetni | Illusztráció: Agerpres/EPA

A miniszterelnök hozzátette, hogy a 18 órai boltzárat, amit eddig hétvégenként a 4 ezreléknél nagyobb fertőzöttségű településeken, hétköznapokon pedig a 7,5 ezreléket meghaladó helységekben vezettek be, ezután csak 6 ezrelékes fertőzési aránynál foganatosítják. „Nem célunk a gazdaság megbénítása” – fűzte hozzá.

Dominic Fritz temesvári polgármester a közösségi oldalán igazságtalannak nevezte, hogy a bánsági nagyvárosban óvintézkedésként bevezetett hétvégi éjszakai kijárási tilalom a beoltottakat is sújtja, s erre reagálva a miniszterelnök kijelentette, hogy a módosítás után a beoltott személyekre nem fog vonatkozni a kijárási tilalom.

Florin Cîţu indítványozza azt is, hogy a bevásárlóközpontok éttermi részlegeit kerítsék ek, és azok kizárólag uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhassanak. „Nem korlátozhatjuk a beoltott személyek szabadságát pusztán azért, mert Romániában egyesek nem hajlandók oltakozni” – jelentette ki a kormányfő.

A vészhelyzeti határozatok módosítását a CNSU javaslatára fogadja el a kormány várhatóan a csütörtöki ülésen.

Kapcsolódók

Kimaradt?