Január végén tárgyalja a bíróság a megyei tanács által megszüntetett Várad és Familia folyóiratok ügyét

„Az RMDSZ maradt az egyetlen legitim képviselője a magyar közösségnek mind a megyei, mind a nagyváradi képviselő-testületben, és ugyanez a helyzet a törvényhozásban is. A következő időszakban a magyar közösséget érintő döntések meghozatalában a párbeszéd fontosabb, mint valaha” – mondta Szabó Ödön parlamenti képviselő csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján.

A politikus hozzátette, az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy bárki a hatalmával visszaélve leépítse a magyar intézményeket és kulturális műhelyeket, utalva ezzel a megyei tanácselnök tavaly év végi drasztikus személyzeti leépítésére.

Miután napvilágot látott a hír Várad és a Familia kulturális folyóiratok önálló jogi személyiségének a megszüntetéséről (amint Cseke Attila megyei elnök korában bejelentette), az elmúlt év végén a Bihar megyei RMDSZ iktatta keresetét a közigazgatási bíróságon az folyóiratok megszüntetéséről és a megyei önkormányzat alárendeltségében működő kulturális intézmények személyzeti csökkentéséről határozó megyei képviselőtestületi döntés megsemmisítése érdekében. Szabó Ödön tudatta, az első tárgyalást január 28-ára tűzte ki a bíróság.

„Negatív megkülönböztetésnek tartjuk az eljárást, ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is le van téve egy feljelentés a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közreműködésével. Amikor megtámadod egy adott kisebbség kultúráját, a kisebbség identitását támadod meg. Nem lehet azt, hogy ugyanazt a munkát kevesebb magyar végezze el, mint román, csak azért, mert a magyarság aránya alacsonyabb, mint a románoké. Ez az elgondolkodás engem a numerus claususra emlékeztet” – fogalmazott Szabó Ödön.

A 2020-as esztendő egyébként egy atipikus esztendő volt a koronavírus-járvány miatt, és ez volt az év fő témája. Nem lehet elvégezni a számvetést figyelmen kívül hagyva a járvány hatásait – mondta a parlamenti képviselő.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: mindannyian azt szeretnék, hogy a hétköznapi életben is visszatérjen a normalitás, elsősorban az iskolák megnyitásával és a rendezvények megszervezésével. A járvány terjedésének megállítása érdekében már megkezdődött az oltási kampány, amely mellett az RMDSZ mind helyi és országos szinten kiáll, mondta el a képviselő.

Szabó Ödön szerint politikai szempontból egy hosszú időszak végére érkeztünk, ugyanis nyolc év után ért véget az országot jellemző politikai instabilitás. A politikus kiemelte, következik négy év választásmentes időszak, amikor nem a kampányokról szól majd a közélet, hanem a munkára lehet koncentrálni.

A magyar közösség ismét bebizonyította, hogy aktívan részt akar venni a döntéshozatalban a saját képviselőivel – fogalmazott a parlamenti képviselő. Szabó Ödön szerint „a kormányalakítási tárgyalások során elértük, hogy az RMDSZ-nek fontos pozíciói legyenek az új kormányban, ami nem pusztán részvételt, hanem felelősséget is jelent. Az RMDSZ egy jó partner, mindig betartotta azt, amit vállalt, ezt soha senki nem vonta kétségbe.”

(Címlaképken Szabó Ödön parlamenti képviselő. A szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?